Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Választási csalásra fogta vereségét Berlusconi

2004.06.22. 16:48
Az ellenzék csalásaira fogta európai parlamenti vereségét Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő pártja a várakozásokat alulmúlóan szerepelt, Berlusconi szerint "profik hadserege" tévesztette meg "naiv" híveit. "Jobb nem törődni a lázálmaival" - kommentálta a kormányfő szavait a baloldali ellenzék vezére.
Csalással vádolja az olasz ellenzéket a június 12-i EP-választásokat elbukó Silvio Berlusconi. Az olasz kormányfő az EP-választásokkal egyidőben tartott helyhatósági választások második fordulója előtt tartott hétfői kampánygyűlésen állította, hogy több szavazókörben is megsemmisítették a pártjára, a Forza Italiára leadott szavazatokat.

Berlusconi szerint "profik hadserege" dolgozott a "naiv kormánypárti szavazók" megtévesztésén.

Lázálmok

Berlusconit "jobb magára hagyni beteges lázálmaival" - vetette el a kormányfő vádjait Massimo D'Alema volt kormányfő, a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. A Margherita baloldali választási szövetség parlamenti csoportjának vezetője ugyanakkor azt sürgette, hogy a kormány belügyminisztere azonnal adjon hivatalos tájékoztatást, hiszen a választások rendben történő lebonyolításáért személyesen a belügyminiszter felel.

Hallgatás és agymenés

Gianfranco Fini, a Nemzeti Szövetséget újfasiszta pártból mérsékelt jobboldali csoporttá alakító pártelnök nem kívánta kommentálni koalíciós partnere kijelentéseit. A szintén kormányzó Északi Liga vezetője, Umberto Bossi pedig nem tartotta meglepőnek a csalásokat, hiszen azok "rendszeresek" és többnyire "az Északi Ligát sújtják".

Az európai választáson Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia a szavazatok 21 százalékát kapta, míg a 2001-es törvényhozási választáson 29,4 százalékos eredményt ért el. A kampánycsend életbe lépése előtt Berlusconi még magabiztosan úgy nyilatkozott, hogy pártja legalább a szavazatok 25 százalékát kapja majd meg.