Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Botrány a skót szoknya körül

2003.11.11. 17:25
Az Európai Unió bürokráciájának gépezetébe már eddig is jelentős mennyiségű homokot szórt Nagy-Britannia a maga ősi, semmilyen rubrikába bele nem férő sajátosságaival; ezúttal a "skót szoknya", vagyis a férfiak által viselt kilt okozott komoly vitákkal kísért fennakadást az uniós adatszolgáltatásban.
Az ügy akkor pattant ki, amikor az Eurostat, a közös brüsszeli statisztikai hivatal kötelezően kitöltendő adatszolgáltatatási kérdőíveket küldött ki a tagországok ruhaipari cégeinek.

A skóciai kiltgyártóknak azonnal feltűnt, hogy az uniós adatlap az általuk előállított nemzeti ruhadarabot a "női ruházat" rubrikában rendeli feltüntetni, vagyis az EU-statisztikában a kilteladások a nőiruha-forgalom főcsoportjában lettek volna elszámolva.

A botrányos tévedés a skóciai lapok első oldalára került, főleg azután, hogy a brüsszeli eurokraták megmutatták, hogy az EU-ban ki viseli a nadrágot: határozottan ragaszkodtak a kilt női ruhaként való feltüntetéséhez.

A gyártók erre azonnal bojkottot hirdettek, és az adatszolgáltatás megtagadása címén kilátásba helyezett, 1000 fontig terjedő pénzbüntetés fenyegetésének árnyékában sem voltak hajlandók visszaküldeni a kérdőíveket.

Az ügy hamar magas politikai szintekre jutott; az egyezkedésbe bekapcsolódott a skóciai tartományi kormány és a brit nemzeti statisztikai hivatal is. Végül a brit hagyományokra kevéssé érzékeny brüsszeli könyökvédősök meghátráltak, és beleegyeztek módosított adatlapok kiküldésébe; ezeken, ahogy illik, lehetőség lesz a kilt férfiruházatként való feltüntetésére.

Frank McAveety skót kulturális miniszter keresetlen érvelése szerint "ha Vin Diesel eléggé férfinak érezte magát a kiltben ... annak meg kell győznie Európát is". (McAveety arra utalt, hogy a hollywoodi akciófilmsztár az MTV zenetévé minap Edinburgh-ben megrendezett idei európai díjkiosztóján a skót nemzeti viselet bőrből készült változatában jelent meg.)

A kilt ősidők óta nemzeti ügy Skóciában, a hajdani függetlenség egyik jelképe. Sokféle mintázata sem véletlenszerű; elárulja, hogy a kilt viselője melyik ősi klánhoz tartozónak tekinti magát.

Az EU statisztikusai az egyik legérzékenyebb pontján gyalogoltak bele a skót lélekbe azzal, hogy női ruhának minősítették a "férfiszoknyát".