Ágnes
-1 °C
2 °C

Egymilliárd dollárt fizetne ez EU-nak a Philip Morris

2004.04.05. 11:51
Évi egymilliárd eurónyi kárt okozott az EU-nak a dohánycsempészet. Brüsszel szerint a csempészeket a nagy dohánygyárak is támogatták. A Marlboro gyártója közvetve elismerte a felelősségét és egyezséget ajánl.
Egymilliárd dolláros kártérítést fizethet az EU-nak a Philip Morris. A többek között a Marlboro cigarettákat is gyártó cég peren kívüli egyezséget ajánlott Brüsszelnek a dohánycsempészet ügyében indított perben.

Támogatták a csempészetet

Az Európai Bizottság a Philip Morrist és az RJ Reynolds dohányipari céget is az európai cigarettacsempészet aktív támogatásával vádolja. Az EB érvei szerint a nagy dohánygyárak annak ellenére szállítottak bőven a piaci igények fellett cigarettákat több kelet-európai országba, hogy tudták, a fölösleget ez EU-ba csempészik.

A dohánycsempészet egyik központja Crna Gora volt, a milosevicsi Szerbiával való szembefordulása miatt azonban sokáig elnézték az országnak a fő bevételi forrást jelentő üzelmeket.

A csempészet miatt az EU csak 2000-ben egymilliárd euró (260 milliárd forint) adóbevételtől esett el. Az EB eredetileg a kiesett adóbevételekért perelte volna a nagy dohánygyártókat, egy 2001-es amerikai bírósági döntés értelmében azonban külföldiek nem perelhetnek kiesett adókért cégeket az Egyesült Államokban. Az EB ezután bűnpártolással vádolta meg a dohánygyárakat.

A BBC értesülései szerint a Philip Morris jogi osztálya már kidolgozott egy megállapodást a kereset ejtése érdekében. A hírügynökség értesülései szerint a Marlboro gyártója több éven át fizetne kárpótlást, melynek végösszege akár az egymilliárd eurót is elérheti.