Konstantin
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Az Európai Parlament leszavazta a 'szoftverszabadalmi' irányelvet

Az Európai Parlament szerda délben elsöprő többséggel nemet mondott a számítógépes találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló uniós irányelvnek, egyelőre véget vetve az elmúlt időszak legelkeseredettebb jogalkotási és lobbiküzdelmének az Unióban. A szavazás azt jelenti, hogy marad a jelenlegi, némileg zavaros helyzet, nem lesz egységes európai szabályozás.
Egész kis drámába torkollott a szoftverirányelv néven is emlegetett direktíváról szóló elhúzódó háború az EP strasbourgi plenáris ülésen. A számítógépes alkalmazásokat is használó találmányok (például mosógépek) szabadalmi szabályait európai szinten egységesítő irányelvet a Parlament illetékes szakbizottsága pár héttel ezelőtt jóváhagyta, a szerdai plenáris szavazáson viszont végül elsöprő többséggel (648-14 arányban) elutasította.

Parlamenti bennfentesek szerint a meglepő fordulatnak az a fő oka, hogy a nagy frakciók közül egyik sem volt benne teljesen biztos, hogy a végső verzió megfelel-e szájízüknek, mert nem tudták kiszámolni, hogy pontosan mekkora támogatással bír néhány kulcsfontosságú módosító javaslat, amely teljesen megváltoztathatta volna a direktíva értelmét mindkét irányba. Ezért mind a jobboldali Európai Néppárt, mind az Európai Szocialisták Pártja úgy döntött, a biztonság kedvéért inkább kihajítják az egész javaslatot, úgy ahogy van. A többi párt követte őket.

A lassan két éve vitatott jogszabály célja az lett volna, hogy egységes közösségi kereteket állapítson meg a számítógépes találmányok - de nem tiszta szoftverek - szabadalmi védelmére. Ezeknek a találmányoknak a szabadalmi védelmét jelenleg a nemzeti szabadalmi hivatalok, illetve az Európai Szabadalmi Hivatal látja el, de mivel a jogi környezet meglehetősen zavaros, egységes közösségi szabályozásra volna szükség.

A központi probléma az volt, hogy a szabadalmi védelem kiterjedt-e volna magára a szoftverkódra is, vagy pedig csak a szoftvert is használó találmány egészére is. A kisebb és független fejlesztők jelentős része úgy vélte, hogy a szöveg végső verziója lehetővé tette volna a szoftver levédését is, ezzel pedig megfojtotta volna az innovációt, mert a nagyobb anyagi forrásokkal rendelkező nagyvállalatokhoz játszotta volna a szabadalmak nagy részét. A nagyvállalatok viszont úgy vélték, a szöveg elég világosan kizárja a szoftverek levédését, viszont az erős szabadalmi védelmet általában nagyon fontosnak tartották a jogbiztonság és ezért az innovációba való befektetés védelme érdekében.

Mindenki örül

Az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetsége (UEAPME) üdvözölte a direktíva bukását. "Egy olyan irányelv, ami egyértelműen kizárta volna a szoftverszabadalmat, a kis európai cégeknek is érdekében állt volna. De a szöveg homályos megfogalmazása [ezt nem zárta ki], ezért nem tett volna jót az európai innovációnak. Az irányelv elutasítása jobb eredmény a kisvállalkozások számára" - mondta Hans-Werner Müller, az UEAPME főtitkára szerda délután.

A főként nagy szoftvercégeket képviselő EICTA szintén üdvözölte a döntést, úgy értékelve, hogy a direktíva bukása legalább nem jelenti azt, hogy egy rossz szabályozás lép életbe. "Ez egy bölcs döntés, mely hozzájárult, hogy az ipar elkerüljön egy olyan jogalkotást, mely beszűkítette volna a szabadalmi jogalkotás hatáskörét Európában. A Parlament a status quo-ra szavazott, mely a jelenlegi rendszert tartja fenn, mely eddig is jól szolgálta tízezer nagy és kis tagvállalatunk érdekét. Az EICTA napirenden fogja tartani az ügyet Európa-szerte, mivel a számítógépen megvalósított találmányokhoz kapcsolódó szabadalmak jelentős mértékben hozzájárulnak a kutatáshoz, újításhoz és általában az európai versenyképességhez" - áll Mark MacGann EICTA-igazgató közleményében.

Az ügy most meghalt, hacsak az Európai Bizottság nem nyújt be új javaslatot, de ez nagyon sokáig tarthat. A szavazás után felszólaló Benita Ferrero-Waldner uniós biztos azt mondta, az elutasítás azt jelenti, hogy a jelenlegi összevissza helyzet marad fenn.

Herczog Edit nem örül

A magyar képviselők közül a szocialista Herczog Edit szólalt fel. Szerinte a jogszabálytervezetet sokan félreértették. A képviselőnő úgy vélte, a szabályozás nem a multinacionális vállalatokról, illetve a kis- és középvállalkozásokról, nem a tiszta szoftverekről és a szerzői jogról szól, hanem a tudás alapú társadalom megteremtéséről. Szerinte "a szoftverszabadalmak nem jelentenek forradalmi újdonságot, egyszerűen annak az egyszerű ténynek az elismerését jelentik, hogy ez a mi modern világunk a digitális információra és high-tech megoldásokra épül". A képviselőnő azt mondta, szükség van az irányelvre, enélkül ugyanis "Európa versenyhátrányba kerül mindazokkal a térségekkel szemben, amelyek nem félnek a modern kor követelményeinek megfelelően módosítani saját rendszereiket".

A frakcióvezetés döntés követve az összes magyar honatya nemmel szavazott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!