Dezső
15 °C
28 °C

A spanyolok elfogadták az uniós alkotmányt

2005.02.20. 20:56
A résztvevők 78,5 százaléka szavazott igennel az Európai Unió alkotmányára a vasárnapi spanyolországi népszavazáson, derült ki a választók megkérdezésén alapuló felmérésekből. Az EU huszonöt tagországa közül tízben tartanak népszavazást az alkotmányról, és a spanyolok elsőként szavaztak.

A spanyolországi szavazáson az arra jogosultak 41,5 százaléka jelent meg, és a felmérések szerint csupán 16,2 százalékuk szavazott nemmel. Az alkotmányos szerződés jóváhagyására buzdította az embereket az összes fontos politikai párt, köztük a hatalmon lévő Spanyol Szocialista Párt (PSOE) és a legfőbb ellenzéki erő, a Néppárt (PP) is, de mindegyikük alacsony részvételi arányt jósolt.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet és a TVE televízió közös felmérésének az eredményeit közvetlenül az urnák 20 órai zárása után hozták nyilvánosságra.

Az Európai Unió tagállamai közül Spanyolország az első, amelyben népszavazással döntenek az unió új alapszerződéséről. Az EU huszonöt tagországa közül tízben tartanak népszavazást az alkotmányról, a többieknél a ratifikálás a parlament által történik. Litvánia, Magyarország és Szlovénia parlamentje már jóváhagyta az alkotmányt.

Minden felmérés szerint Spanyolországban az igen szavazatok győzedelmeskednek a véleménynyilvánító népszavazáson, ám kérdéses, hogy a választási részvétel eléri-e az érvényességi küszöböt. Végső esetben a parlament hozhat döntést. A kormányfő előre jelezte, hogy a parlament nem ratifikálja az alkotmányt, ha esetleg a nem szavazatok kerülnek többségbe a referendumon.