Valér
2 °C
8 °C

Mégsem diszkriminálja a dohányosokat az EU

2006.08.10. 08:06
Félreértették Vladimir Spidla szavait. Az EU cseh antidiszkriminációs biztosa nem támogatja a dohányosok hátrányos megkülönböztetését, csak felhatalmazás hiányában nem tehet ellene semmit.

Félreértelmezte Vladimir Spidla, az Európai unió antidiszkriminációs biztosának szavait a sajtó, állítja Spidla szóvivője. A cseh biztos hétfőn jelentette ki, hogy nem tartozik az uniós diszkriminációs tilalom hatálya alá az az írországi álláshirdetés, ami kizárta a dohányosokat a jelentkezésből, írja a Magyar Hírlap.

Spidla kijelentését a sajtó úgy értelmezte, hogy az EU zöld utaqt ad a dohányosok diszkriminációjának. Ez azonban Spidla szóvivője tagadta, szerinte Spidla sem tartja elfogadhatónak a diszkriminációt, írja a Magyar Hírlap. Az EU alapjogi chartája a hátrányos megkülönböztetés minden formáját elítéli, de a vonatkozó jogszabályok alapján a szervezet csak az életkoron, fogyatékosságon, szexuális irányultságon, valláson vagy meggyőződésen alapuló diszkriminációval szemben léphet fel.

A diszkrimináció minden egyéb formájával szemben a tagállamok saját hatáskörükben léphetnek fel.

Spidla nyilatkozata nagy felháborodást váltott ki, még a dohányzásellenesek körében is, írja a Hírlap. Gerard Duboois, a francia dohányzásellenes lobbi vezetője szerint a diszkrimináció a kívánttal ellentétes hatást érne el. Szerinte a dohányosok szenvedélyük áldoztatai, akik segítségre szorulnak, írja a Magyar Hírlap.