Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Eredménytelen német-spanyol egyeztetés az alkotmánytervezetről

2003.11.05. 14:23
Két napig tartó tárgyalás után sem közeledett egymáshoz a német és a spanyol álláspont a tanácsi szavazati rendszerről, amit még a kormányközi konferencia következő fordulója előtt akartak elrendezni - írja az EU Observer.
Berlin, csakúgy, mint Párizs és London, a kettős többségű szavazási rendszert támogatja az Európai Tanácsban. Ebben a rendszerben egy javaslat elfogadásának kettős feltétele lenne: az, hogy a tagállamok többsége támogassa és hogy a támogatók reprezentálják az unió lakosságának 60 százalékát.

Spanyolország viszont attól tart, hogy a négy nagy népességű tagállam, azaz Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Olaszország ebben a rendszerben könnyedén blokkolhatná a nekik nem tetsző javaslatokat, ezért José Maria Aznar kormányfő jobban szeretné, ha a nizzai szerződésben megszüntetett szavazati rendszer maradna meg, ami közel a Németországéval azonos szavazati súlyt biztosított a spanyoloknak. Ebben Lengyelország mellett több kisebb állam is támogatja őket.

Ez is a kormányközi konferenciára marad

A két napon át húzódó egyeztetés az alkotmánytervezetről nem vezetett eredményre. Aznar az EU Observer beszámolója szerint elmondta, hogy nem rejtették véka alá a nézetkülönbségeket. Német tárgyalópartnere, Gerhard Schröder kancellár úgy nyilatkozott, hogy bár az álláspontok közeledését várt a találkozótól, azt nem sikerült elérni. Mindkét fél kitartott az elképzelései mellett, így legkorábban csak a kormányközi konferencia következő, december 12-13-án Rómában megrendezésre kerülő fordulóján várható előrelépés az ügyben. Az EU Observer értékelése szerint azonban olyan sok nézetkülönbség van a tagállamok között, hogy alkotmánytervezettel kapcsolatos tárgyalásokat valószínűleg nem lehet idén lezárni.

A tárgyalásokon az alkotmány mellett szóba került a német-francia kezdeményezés is az önálló európai katonai-védelmi tervező kapacitás megteremtésére, amit Spanyolország változatlanul ellenez, mivel szerintük ez gyengítené a NATO-t. Schröder azzal igyekezett eloszlatni a spanyol félelmeket, hogy a kezdeményezés semmiképpen sem lenne a NATO riválisa.

Attól még jó barátok

A két kormányfő hangsúlyozta, hogy a nézetkülönbségek nem árnyékolják be a két ország szoros baráti viszonyát. Aznar beszámolója szerint még egy kis közös kikapcsolódásra is volt idejük Schröderrel, és elismerően nyilatkozott a német gazdasági reformokról.