Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Megbüntették a spanyolokat a mocskos tengervíz miatt

2003.11.26. 11:29
Bírságot szabott ki az unió Spanyolországra, mert az ország tengerparti strandjain a víz tisztasága nem felel meg az uniós kritériumoknak.
Az Európai Bíróság döntése alapján Spanyolországnak 624 150 eurós bírságot kell fizetnie évente a partszakasz minden százaléka után, ahol a tengervíz tisztasága nem üti meg az unió által elfogadhatónak tartott szintet - írja az EU Observer.com.

Ennek értelmében a spanyolokat évente több, mint 11 és fél millió euróval (forintban kicsivel több, mint 3 milliárddal) vágja meg a közösség. Az EU Observer.com adatai szerint ugyanis a tengerparti fürdőhelyek 15 százalékának vize még mindíg a szennyezettebb, mint amit az unió fürdővizek tisztaságára vonatkozó direktívája megenged.

Az Európai Bíróság már 1998-ban elmarasztalta Spanyolországot emiatt, és bár elismerte a helyzet megoldásának nehézségét, most úgy ítélte meg, hogy a spanyoloknak elég időt hagytak a kritériumok teljesítésére, ezért már csak a büntetés van hátra.

Az uniós bíróság eddig ezen kívül csak egy esetben szabott ki bírságot egy tagállamra, szintén a környezetvédelmi előírások megszegése miatt. A fürdővizek tisztaságának folyamatos ellenőrzéséről még a hetvenes években rendelkezett a közösség, egyrészt a fürdőzők egészségének védelmében, másrészt a vízszennyezés által okozott környezeti károk könnyebb megelőzésének érdekében. Az erre vonatkozó, 1976-ban elfogadott irányelv az egyik első, a környezetvédelmet érintő uniós szabályozás volt.

Az unió azóta minden évben jelentést tesz közzé az európai fürdővizek állapotáról, és a részletes, régiókra lebontott szennyezettségi adatokat az Európai Turisztikai Atlaszban publikálja.