Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Bezárhatják Európa kapuját a törökök és a szerbek előtt

2006.10.17. 10:42
Törökországnak meg kell változtatnia a szólásszabadságot korlátozó büntetőtörvénykönyvét és fel kell oldania Ciprus elleni kereskedelmi blokádját, ha csatlakozni akar az EU-hoz. Szerbiának mindenekelőtt a háborús bűnösöket kéne kiadatnia. Ha november 8-ig nem történik változás, hosszú évekre bezárulhatnak az EU kapui a két ország előtt.

Még sok tennivalója van Szerbiának és Törökországnak, ha komolyan csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz, jelentette ki Brüsszelben Oli Rehn bővítési biztos. Törökországnak Rehn szerint mihamarabb meg kell nyitnia a kereskedelmi útvonalakat az EU-tag Ciprus felé - bár a törökök egyelőre el se ismerik az országot, csak a török szakadárok uralta, senki más által el nem ismert észak-ciprusi Török Köztársaságot, írja a BBC. Emellett gyorsítani kell a politikai reformokon is.

Rehn szerint a csatlakozni vágyóknak sietniük kell, hiszen évekre bezáródhat az EU kapuja.

Nem működnek együtt

Szerbiát elsősorban Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze intette meg, mondván a szerb hatalom még mindig nem működik együtt a háborús bűnösök felkutatásában, jelentette a BBC.

Az EU illetékesei Brüsszelben tárgyaltak Abdullah Gül török külügyminiszterrel és Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel. Brüsszel heteken belül adja ki éves jelentését a csatlakozásra vágyó országokról. Amennyiben nem tapasztalnak fejlődést, akár évekre be is fagyaszthatják a két ország felvételi kérelmét.

Korlátozott szabadság

Törökországnak a november 8-i országjelentésig meg kéne változtatnia büntetőtörvénykönyvét. Oli Rehn a szólásszabadságot korlátozó, hirhedt 301-es paragrafus eltörlésére célzott, mely alapján tömegesen indítanak eljárást a Törökországot sértő véleményeket publikálók, például az örmény népirtást tényként bemutató török írók ellen.

Szerbia helyzete még Törökországénál is rosszabb, írja a BBC. Belgráddal májusban már befagyasztották a csatlakozási tárgyalásokat, melyek újraindítását attól tették függővé, hogy a szerb hatóságok kiadják a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicot, akit több közvetett bizonyíték szerint a szerb hatóságok bujtatnak.

A május óta történtekről szóló összefoglalójában Carla del Ponte "semmi pozitívumot" sem tudott kiemelni, hiszen "Mladic még mindig nincs Hágában", jelentette a BBC. Ugyancsak aggályokat okoz a Szerbia új alkotmányáról kiírt népszavazás, ami tulajdonképpen csak egy nacionalista komédia, melynek célja, hogy Koszovót Szerbia elválaszthatatlan részének nyilvánítsák.