Bernadett
-2 °C
4 °C

A keleti bővítés miatt sztrájkolnak a norvégok

2004.05.19. 11:09
Sör nélkül maradhat Norvégia. A söripari dolgozók az EU új tagállamaiból érkező munkavállalók ellen tiltakoznak. Más ágazatok dolgozói is sztrájkolnak, szinte az összes napilapnál szünetel a munka.
Sztrájkhullám söpört végig Norvégián az EU keleti bővítése miatt. A norvég dolgozók az új tagállamokból érkező munkavállalók alkalmazása ellen tiltakoznak.

Szerdán két és félezer söripari dolgozó lépett határozatlan idejű sztrájkba. A munkabeszüntetés miatt csaknem valamennyi sörfőzdében leállt a sör- és pezsgőgyártás. A készletek a hónap végéig tartanak ki.

A söripar mellett szinte az összes napilapnál és számos szállítási vállalatnál is sztrájkolnak.

Norvégia ugyan nem tagja az EU-nak, az 1992-ben megkötött Európai Gazdasági Térség megállapodás értelmében azonban a vám- és monetáris unió kivételével része a belső piacnak. Így Norvégiára is vonatkozik a munkaerő szabad áramlására vonatkozó rendelkezés.

Egy kedden közzétett felmérés szerint az EU bővítése meghozta a norvégok csatlakozási kedvét is. A legfrisebb közvélemény-kutatási adatok szerint a belépést már a lakosság 51 százaléka támogatja, az ellenzők aránya harmichat százalék. A támogatók aránya négy százalékpontot nőt április óta.