Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Strasbourg ellen lázadnak az EP-képviselők

2003.12.09. 16:36
Fellázadt az Európai Parlament képviselőinek ötöde az állandó utazgatás ellen: 126 képviselő közös levélben kérte az EU-tagállamok külügyminisztereit, hogy a parlament munkáját egy helyszínre, Brüsszelbe vonják össze.
Az Európai Parlament (EP) jelenleg három helyszínen működik: a plenáris üléseket - minden hónapban egy héten át - a franciaországi Strasbourgban tartják, a bizottsági ülések és a frakciók tanácskozásai Brüsszelben folynak, a parlament titkársága pedig Luxemburgban működik. Ennek a megoszlásnak politikai okai vannak: miközben az Európai Unió egyik "fővárosa" Brüsszel, a másik pedig - rengeteg európai uniós intézménynek helyet adva, s minden évben 3 hónapon át a miniszteri tanácsülések színhelyeként - Luxemburg, Párizs ragaszkodik ahhoz, hogy a parlament plenáris üléseit Strasbourgban tartsák, ezzel is szimbolizálva, mekkora szerepet játszanak a franciák az integrációban.

A franciáknak elvi kérdés

A 626 európai parlamenti törvényhozót (no meg a jövőre csatlakozó államok küldötteit, köztük a magyar képviselőket) ez a helyzet állandó utazgatásra kényszeríti. Strasbourg a legtöbb európai fővárosból csak körülményesen, átszállásokkal közelíthető meg: ezért a törvényhozók régóta zúgolódnak, sürgetik a munkarend megváltoztatását. A párizsi kormány viszont hallani sem akar a strasbourgi ülésezés megszüntetéséről, s aligha fog módosítani álláspontján. Nem véletlen, hogy a beadványt aláíró 126 képviselő között egyetlen francia sem volt...

Az aláírók a sok utazgatással érvelnek, s azzal, hogy a sok időt munkára lehetne fordítani. Szóvá teszik, hogy számos európai polgár a jelenlegi helyzetet az uniós bürokrácia elrettentő példájának látja, s az valóban pazarlást jelent: egyes számítások szerint évi 200 millió eurót emészt majd fel a bővítés után.

Fejleszteni kellene az összeköttetéseket

Őry Csaba, az EP munkájában aktív megfigyelőként részt vevő magyar képviselők egyike az MTI-nek elmondta, hogy miközben a több székhely az európai egységet jelképezi, az utazási körülményekkel rengeteg baj van. Sok esetben 7-8 órába telik, míg az európai fővárosokból (köztük Budapestről) a törvényhozók eljutnak Strasbourgba. Őry a képviselők felhívását nyomásgyakorlásként értékelte, hogy - újabb repülőjáratokkal, a nagysebességű vasút Strasbourgig való kiépítésével - javítsanak a francia város megközelíthetőségén.