Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Milliós kelet-európai rohammal sokkol a Sun

2004.04.30. 12:11
A legolvasottabb brit bulvárlap, ami az elmúlt hónapokban is sötét képet festett az EU-bővítésről, a csatlakozás előtti napon arról ír, hogy a "gátak" kinyitása után megduplázódhat a tavalyi 700 ezres beutazószám.
Majd 700 ezer kelet-európai érkezett Nagy-Britanniába 2003-ban, és ez "még az EU-s gátak holnapi megnyitása előtt volt" - érzékelteti a csatlakozás után a britekre váró veszélyeket a Sun pénteki száma.

És élesen emelkedik

A legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, amely az elmúlt hónapokban is sötét képet festett az EU-bővítés várható hatásairól, azt írja, hogy a legfrissebb becslések szerint a tavalyi kelet-európai látogatószám a nyitás következtében idén a duplájára növekedik majd. A Sun emlékeztet arra, hogy az angol statisztikai hivatal adatai szerint a Nagy-Britanniába látogató keletiek száma erősen emelkedik, messze maga mögött hagyva a jelenlegi EU-állampolgárok beutazásainak növekedését. A kelet-európiak közül 23 százalékkal többen érkeztek Nagy-Britannia területére tavaly, mint 2002-ben, a nyugat-európaiak esetében azonban csak szerény 4 százalékos emelkedéssel 12 millió 837 ezerről 13 millió 360 ezerre emelkedett a beutazók száma - írja a lap.

Tizennégy százalék marad

Az idei év első két hónapjában tapasztalt kelet-európai roham, amely kétszerese a tavalyi januári és februári adatoknak, közel 1 millió 400 ezres forgalmat jelez 2004-re az új tagállamokból. A Sun kiemeli, hogy ez a szám "még nem tartalmazza a tíz országra, köztük Lengyelországra, Csehországra és Magyarországra vonatkozó bővítés hatásait". "A kelet-európaiak közül sokan ugyanis dolgozhatnak majd" Nagy-Britanniában - írja a lap hozzátéve, hogy az angol belügyminisztérium szerint a látogatók 86 százaléka egy hónapon belül hazautazik.