Klaudia
-4 °C
2 °C

Svédország váratlanul megnyitotta munkaerőpiacát

2004.04.29. 11:07
Leszavazta a kormány munkaerőpiaci korlátozásait a svéd parlament. A megkülönböztetés ellen koalíciót szervező Zöldek szóvivője szerint a parlament döntése "határozott 'nem' a tagság leértékelésére".
Svédországban is szabadon vállalhatnak munkát az újonnan csatlakozó országok polgárai. A svéd kormány ugyan az európai államok többségéhez hasonlóan korlátozni akarta munkaerőpiacát, a stockholmi parlament azonban szerdán 182-137 arányban leszavazta a kormány korlátozásra vonatkozó javaslatát.

A szavazás után biztos, hogy az új tagországok állampolgárai kezdettől fogva szabadon munkát vállalhatnak Svédországban - mondta el a BruxInfonak Maria Wetterstrand a kormány által tervezett szigorítások elleni koalíciót kezdeményező Svéd Zöld Párt szóvivője. Az északi állam ezzel Nagy-Britannia és Írország után a harmadik lesz, amely még csak átmenetileg sem léptet életbe korlátozásokat a keleti munkavállalókkal szemben.

A Göran Persson vezette svéd kormány, bár kezdetben liberalizációt ígért, később mégis meggondolta magát és élni kívánt a azzal a lehetőséggel, hogy két évig korlátozza az új EU-állampolgárok munkavállalását Svédországban. "Örülök, hogy a svéd képviselők többsége az új tagokkal szembeni diszkrimináció ellen szavazott. A mai döntés határozott 'nem' a tagság leértékelésére, biztos vagyok benne, hogy a Svédországba munkát vállalni érkező személyek gazdagítani fogják a társadalmunkat" - mondta Wetterstrand.

Ulf Holm, a munkaerő piac kérdéseiért is felelős parlamenti bizottság tagja szerint a svéd kormány megsértette az új tagok állampolgárait, amikor szociális turizmussal gyanúsította meg őket. "Éppen ellenkezőleg, biztosak vagyunk benne, hogy tapasztalataik és képességeik új lendületet hoznak a svéd munkaerő piacra" - szögezte le a svéd honatya.