Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

SZDSZ: Az állam mindenki amerikai nagybácsija?

2004.01.10. 13:23
Kapcsolódó cikkek (1)
Az adók csökkentéséért és a rászorultsági elv alapján működő szociálpolitikáért száll síkra 2004-ben az SZDSZ A párt folytatta EP-kampányát, ezúttal az osztogató és mindenkiről alanyi jogon gondoskodó államra és szociálpolitikára utalva azt a kérdést teszik fel: Mindenki amerikai nagybácsija?
Az SZDSZ az adók csökkentéséért és a liberális, azaz a rászorultság elvén működő szociálpolitikáért fog küzdeni az idén - jelentette ki Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Fordulatot a szociálpolitikában

Úgy véljük, 2004-ben, az európai csatlakozás évében liberális fordulatra van szükség a szociálpolitikában, az idén meg kell teremteni a rászorultsági elven működő szociálpolitika feltételeit - mondta az SZDSZ-es politikus.

Demszky Gábor bemutatta a párt legújabb kampányplakátját, amelyben az osztogató és mindenkiről alanyi jogon gondoskodó államra és szociálpolitikára utalva azt a kérdést teszik fel: Mindenki amerikai nagybácsija?

Ki milyen államot szeretne?

A politikus szerint arra várnak választ, hogy az állampolgárok olyan államot szeretnének-e, amely mindenkinek ad, aki kér tőle, vagy olyat, amely a jómódúaknak adócsökkentést, a nehéz helyzetben lévőknek pedig rászorultsági alapon működő szociálpolitikai támogatást juttat.

Megjegyezte: a szocialisták azt mondják, hogy az adófizetők pénzéből mindenkit alanyi jogon kell támogatni. Hozzátette: a konzervatív szociálpolitika lényege pedig az, hogy az állam feladata nem a szegények, hanem a nemzeti középosztály megerősítése. "Liberális szociálpolitikát, adócsökkentéssel együtt" - adta meg Demszky Gábor a szabad demokrata választ.

Kisebb adókat

Rámutatott, hogy véleményük szerint az államnak csak a rászorultakat kell támogatnia. Mint mondta, a jómódúaknak nem szociális támogatásra, hanem kisebb adókra van szükségük. Demszky Gábor beszámolt arról, hogy a fővárosban - például a közüzemi díjak esetében - évek óta kompenzálják a rászorultakat. A főpolgármester ismertette a fogyatékosokkal és a hajléktalanokkal kapcsolatos intézkedéseket is.

Szabadság és szolidaritás

Iványi Gábor lelkész, volt SZDSZ-es képviselő kijelentette: meg kell szűnnie annak a rendszernek, amelyben mindenkinek alanyi jogon jár támogatás. "Támogassuk együtt a rászorulókat" - fogalmazott. A sajtótájékoztatón a résztvevők megemlékeztek Solt Ottíliáról, aki ezen a héten lenne hatvan éves. Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy Solt Ottíliával alapították meg a Szegényeket Támogató Alapot. Megjegyezte: Solt Ottíliától tanulta meg a szabadság és a szolidaritás elválaszthatatlanságát.