Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Milliókat fenyeget a szegénység Európában

2006.03.15. 20:07
Leginkább a gyermekeket, a nőket és a kisebbségeket fenyegeti a szegénység Európában. Az EU lakosságának 15 százalékát, 68 millió embert fenyeget a szegénység, Magyarországon tíz százalék alatti a veszélyeztetettek aránya.

Hatvannyolcmillió európait fenyeget a szegénység az Európai Unióban, derült ki az Európai Parlament a szociális védelemről és a társadalmi integrációról elfogadott jelentéséből. Magyarországon a jelentés szerint az uniós átlagnál kisebb a fenyegetettek aránya.

Az uniós számítási módszer szerint azok tartoznak a fenyegetettek csoportjába, akiknek a jövedelme nem éri el az adott tagállami jövedelmek középértékének 60 százalékát. A leginkább veszélyeztetett csoportokba az Európai Bizottság és az EP jelentése szerint a munkanélküliek, a hajléktalanok és a nők tartoznak.

A szegénység a jelentés szerint kiemelten fenyegeti a gyermekeket. Míg az unió teljes lakosságának 15, a gyerekek 19 százaléka él a szegénység kockázatával. A 2004-es adatok alapján a 25 tagország közül 12-ben a szegénységkockázat a gyerekek esetében legalább 25 százalékkal magasabb, mint a felnőtt lakosság körében.

A szegénységgel fenyegetettek köre 10 százalékosnál kisebb arányú például Magyarország, illetve Csehország, Svédország, Dánia és Szlovénia esetében, 20 százalékos vagy annál nagyobb szegénységi arány jellemző viszont Írországra, Szlovákiára, Görögországra és Portugáliára.

A jelentés arra is emlékeztet, hogy az OECD-országokban jelenleg minden 100 aktív munkavállalóra 38 nyugdíjas jut, és ha a foglalkoztatási politika hosszú távon nem változik, ez a szám 2050-re 70-re emelkedhet. Az EP "felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdaság jelenlegi lassulása, a növekvő munkanélküliség és a munkalehetőségek számának csökkenése egyre több embert szolgáltat ki az elszegényedés és a kirekesztődés veszélyének, továbbá rontja a már érintettek helyzetét".