Dömötör
-1 °C
14 °C

Nem csak munkanélküli szegények vannak az EU-ban

2005.05.02. 11:21
Az Eurostat most közzétett adatai szerint közel 14 millió állásban lévő, tehát nem munkanélküli EU-polgár él a szegénységi szint alatt. Azok közül, akik folyamatos munkával is csak a tengődéshez elegendő pénzt keresnek, a legtöbben Luxemburgban, Hollandiában, Portugáliában és Litvániában élnek.
A már dolgozó fiataloknak Luxemburgban, Hollandiában és Finnországban a legnehezebb a helyzete, az idősebbeknek Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Írországban okoz gondot a megélhetés.

Annak ellenére, hogy a nők fizetése szinte minden ország munkaerő-piacán alacsonyabb, mint a férfiaké, ők nincsenek olyan nagy mértékben kitéve a szegénység veszélyének mint a férfiak, ugyanis az esetek többségében második pénzkeresők.

A tendenciát vizsgálva az állapítható meg, hogy a dánoknál, a belgáknál, az íreknél, a németeknél és a briteknél javul a helyzet, Hollandiában és Luxemburgban viszont stabilan kilátástannak tűnik.

Az új tagállamokban a szegénység esélye munka mellett a cseh 3 százaléktól a szlovák 14 százalékig változik. A helyzetet az alacsony fizetések, a nem megfelelő képzettségi szint és a bizonytalanságot konzerváló munkaszerződések rontják.

A szakemberek természetesen olyan módon vontak le következtetéseket a statisztikai adatokból, hogy a kereseteket az adott ország árszínvonalával hasonlították össze.