Bernadett
-2 °C
4 °C

Szegénységben él az unió lakosainak közel egytizede

2003.11.19. 11:17
A dél-európai országok mellett Írországban és Nagy Britanniában is rosszabb a helyzet, mint az uniós átlag.
Az Európai Unióban azt tekintik szegénynek, akinek a havi jövedelme nem éri el az országában számított havi átlagjövedelem 60 százalékát. A legújabb felmérések és az unió statisztikai hivatalának szegénységgel kapcsolatos adatait a Der Standard című bécsi napilap tette közzé.

Szegény dél

A legtöbb szegény ma Portugáliában él, ahol a lakosság 14 százaléka tartozik ebbe a csoportba. Mögötte áll a rangsorban Görögország 13 százalékkal, az unió nyugati peremén található Írország 12 százalékkal, majd újra a mediterrán térség országai következnek: Olaszországban és Spanyolországban 11 százalék a szegények aránya. Nagy-Britanniában is az uniós átlagnál rosszabb a helyzet, szintén 11 százalékkal.

Az unió középső és északi részén jelentősen kevesebb a szegények száma. Franciaországban a lakosság 9, Belgiumban és Luxemburgban 8, Ausztriában 7, Németországban 6, Dániában, Hollandiában és Finnországban pedig 5 százaléka sorolható a szegények csoportjába. A felmérésből kimaradt Svédország, de a skandináv állam aligha tartozik az élcsoportba ebben az összefüggésben.

Szegényednek a gazdagoknál is

Az adatokat összesítve kiszámították, hogy jelenleg az uniós tagországokban élők 9 százaléka alkotja a szegények táborát. A Der Standard beszámolója szerint osztrák kutatók egy csoportja Grazban 1997 óta foglalkozik a szegénység témájának körüljárásával. Egyebek között a szegények kikérdezésével próbálnak meg információt gyűjteni olyan konkrét cselekvési program kidolgozásához, ami javíthatna a helyzeten.

A graziak arra is választ akartak kapni, hogy vajon Ausztriában is ugyanúgy növekszik-e a szegények aránya, mint a többi nyugat-európai országban. A franciák a 90-es évek elején indított kutatási program révén tárták fel a jelenséget, és a graziak legújabb eredményei azt mutatják, hogy Ausztriában is tapasztalható az elszegényedés folyamata.