Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kártyaszemélyivel nyitva áll az unió

2003.10.06. 10:16
A Népszabadság információi szerint jövő év május 1-jétől az új típusú személyi igazolvánnyal már szabadon utazhatunk az Európai Unió területén. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések és a technikai részletek kidolgozása még folyik, a napilap belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva közölte, hogy a hazai szabályozást is több ponton módosítani kell.
Megoldást kell ugyanis találniuk a hatóságoknak az ország elhagyására jogosulatlan személyek mozgásának korlátozására. A jelenlegi gyakorlat szerint annak, aki ellen büntetőeljárás folyik vagy jelentős köztartozást halmozott fel, a rendőrség vagy az APEH kezdeményezésére egyszerűen bevonják az útlevelét.

Ez a korlátozás nem érvényesíthető tovább, ha az Európai Unió felé személyi igazolvánnyal is el lehet majd hagyni az országot - írja a napilap. Jelenleg csak a határt átlépők személyazonosságát és az útlevelek érvényességét ellenőrik, a regisztráció megszűnt, így a határőrségi nyilvántartások alapján sem lehet kiszűrni a határ átlépésére jogosulatlanokat.

A Népszabadság információi szerint a Belügymininsztériumban még nem döntöttek a probléma megoldásának módjáról, de két variáció jöhet szóba. Az egyik az, hogy visszaállítják az okmányok gépi ellenőrzését, a másik pedig az, hogy egyáltalán nem érvényesítik a külföldre utazás tilalmát az unión belül. Ez utóbbi a napilap beszámolója szerint nem veszélyeztetné a bűnüldözés hatékonyságát, mivel az EU területét személyi igazolvánnyal nem lehet elhagyni, a területükön illetéktelenül tartózkodókat pedig a tagállamok egyébként is hazatoloncolják.