Auguszta
-3 °C
2 °C

Személyivel az unióba: elhárultak a technikai akadályok

2003.11.12. 16:49
Jövő év május elsejétől már a személyi igazolvány felmutatásával is utazhatunk az uniós országokba, illetve Izlandra és Norvégiába. Magyarország ugyanis teljesítette a technikai feltételeit annak, hogy ez megvalósulhasson - közölte az MTI-vel tegnap hazánk uniós nagykövete.
Balázs Péter nagykövet tájékoztatása szerint a magyar diplomaták pénteken adták át a Miniszterek Tanácsának a Magyarországon jelenleg használatos személyazonosító igazolványok mintáit és az okmányok biztonsági jegyeit tartalmazó CD-lemezeket. A tanács ugyanilyen mintákat kap a többi csatlakozó országtól is, és ezek alapján egészíti ki az okmányokat tartalmazó kézikönyvet, amelynek alapján a jövőben a 25 uniós tagállam határőrizeti szervei végzik az ellenőrzést. A tízek közül már csak három-négy ország adós a mintákkal, és a folyamat várhatóan a jövő év elején lezárulhat - adta hírül az MTI.

Bármilyen személyivel utazhatunk

Ez számunkra a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2004. május 1. után mind a négy féle jelenleg használatban lévő személyi igazolvánnyal beléphetünk majd az unió, illetve a szintén a schengeni egyezményhez tartozó Izland és Norvégia területére: a legújabb, kártyás személyivel és a két féle puha fedelű, illetve az 1993 előtti keményfedelű könyvecskével is, mivel ezeket is ismerik majd a közösség határőrizeti szervei.

A csatlakozás után azonban nem szűnik meg azonnal az EU és a tíz csatlakozó ország közötti határon az ellenőrzés. Erre csak akkor kerülhet sor, ha teljes jogú tagjává válunk a schengeni övezetnek, és az unió új közös külső határán is kiépül és működésbe lép a schengeni kritériumoknak megfelelő ellenőrzési rendszer. Erre legkorábban 2006-2007 körül van esély. Addig a határátkelőkön és a repülőtereken az EU-folyosó igénybevételével utazhatunk az unióba, úgy, mintha egy harmadik országból lépnénk be a közösség területére, utána viszont teljesen megszűnik a belső ellenőrzés, tehát elvileg a személyi okmányokra sem lesz szükség a határátlépéshez.

Jelenleg magyar állampolgárként Svájcba, Horvátországba és Szlovéniába utazhatunk személyi igazolvánnyal. Hazánk külön egyezmények alapján már több uniós tagország polgáraitól elfogadja a személyi okmányt a beutazáshoz, de az EU törvényei nem tették lehetővé a kölcsönösséget.

Kettős állampolgárság: nem él a könnyítés

A BruxInfo információi szerint ha a vajdasági magyarok végül megkaphatnák a kettős állampolgárságot, rájuk nem vonatkozna a könnyítés. Az EU álláspontja szerint ugyanis az utazási lehetőség semmiképpen nem terjeszthető ki etnikai alapon más, nem uniós ország állampolgáraira.