Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

EU-amerikai szembenállás Huszein büntetése miatt

2003.12.18. 15:16
Az európaiak nem tartják elfogadhatónak a halálbüntetés kiszabását Szaddám Huszeinre. Washington viszont a "legsúlyosabb" büntetéssel sújtaná az iraki exdiktátort.
"Bár nincs hivatalos álláspont a halálbüntetéssel kapcsolatban, mégsem tartjuk civilizált büntetési formának" - mondta szerdán Reijo Kemppinen, az Európai Bizottság szóvivője. Az amerikai álláspont azonban éppen ellentétes az európaival. George W. Bush amerikai elnök szerdán úgy nyilatkozott, hogy Huszeinre a legsúlyosabb büntetést kell kiszabni bűnei miatt. Az Egyesült Államok államainak többségében érvényben van a halálbüntetés.

"Szaddám Huszein fogvatartása, kihallgatása és tárgyalása során pontosan azoknak az alapvető normáknak kell érvényesülniük, amelyeket Huszein és társaik tagadtak meg az iraki emberektől. Ezek a nemzetközi jog irányelvei" mondta az Amnesty International szóvivője. Az AI szerint az is aggályos, hogy Huszein egészségügyi vizsgálatát világszerte mutogatták a televíziókban.

Transzatlanti konfliktus

Európa és az Egyesült Államok már régóta megosztott a halálbüntetés kérdésében. 2001 decemberében az EU tagállamok megegyeztek, hogy 2004 tavaszától egy új megállapodás váltja fel a régi kiadatási gyakorlatot. Ennek értelmében az egyik állam hatóságainak 60-90 napon kell kiadniuk a fogvatartottakat a másik államnak. Az EU és az Egyesült Államok tavaly júniusi megállapodása ugyancsak leegyszerűsíti a kiadatási procedúrát. Az EU azonban elérte, hogy megtagadhassa a kiadatást, amennyiben az őrizetesre halálbüntetés is kiszabható az Egyesült Államokban.

Nemzetközi Büntetőbíróság

Nem született megállapodás a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyében. A bíróságot az európai államok ösztönzésére állították fel, főleg háborús bűnösök bűnügyi tárgyalása végett, ám az Egyesült Államok nem ratifikálta az alapító okiratot. Washington azzal érvelt: attól tart, hogy amerikai állampolgárokat politikailag befolyásolt ügyekben ítélhetnek el, jelentette az euobserver.com.  • Vennék
  • Hírek