Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Korlátozott piacnyitásra szavazott az Európai Parlament

2006.02.16. 14:32
Korlátozásokkal, de megszavazta a tagállamok közti maradék kereskedelmi akadályok eltörlését és az egységes európai piac megnyitását az eddiginél is kiterjedtebb verseny előtt az Európai Parlament.
Strasbourg csütörtök délelőtt első olvasatban elfogadta az ún. szolgáltatási irányelvet, ami garantálja a vállalatok számára, hogy akadályok nélkül nyújthassák szolgáltatásaikat az Európai Unió összes tagállamában, pontot téve az egységes európai piac 1957 óta tartó építésére. Az uniós alapszerződés garantálta jogot ugyanis a gyakorlatban számos akadály nehezíti.

Az európai gazdaság 70 százalékát adó szolgáltatási piac teljes liberalizációjától gazdasági fellendülést, új munkahelyeket és alacsonyabb árakat várnak. A piacnyitást elsősorban a liberális északi és keleti tagállamok, köztük is elsősorban Magyarország támogatják: ők úgy számolják, hogy olcsó, versenyképes vállalataik számára előnyös lehet a nyugat-európai piacokhoz való hozzáférés.

A szavazásra majd' két év politikai vita, az elmúlt héten több nyugat-európai városban majdnem százezer embert megmozgató demonstrációk és gyakran ízetlen, rasszizmusba hajló vádaskodások után került sor. A piacnyitási törekvéseket több nyugat-európai, elsősorban francia politikus és szakszervezeti vezető használta fel arra, hogy a kelet-európai munkaerő és vállalatok ellen hergeljen, és többek úgy vélik, hogy az irányelv felkorbácsolta indulatok hozzájárultak az EU-alkotmány franciaországi bukásához is.

Korlátozások

Az Európai Parlament által csütörtökön elfogadott verzióra azonban az új tagállambéli képviselők jelentős része - köztük az egész Fidesz-MDF delegáció és az SZDSZ-es Szent-Iványi István - mégis nemmel szavazott. A szöveg ugyanis a parlamenti egyeztetések és kompromisszumok után, tükrözve a protekcionista erejét és befolyását, sokkal gyengébb lett annál, mint amit az Európai Bizottság még 2004-ben javasolt. Lehetővé teszi az állami hatóságoknak, hogy egy másik tagországból érkezett szolgáltató tevékenységét a közpolitika, a közbiztonság, a közegészségügy- és a környezetvédelem érdekeire hivatkozva korlátozzák.

"Az EP álláspontja nem egységes szolgáltatási piacot teremt, hanem legalizálja a protekcionista politikát [...] Ez a javaslat sem Magyarországnak, sem Európának nem jó" - mondta Szent-Iványi István. "Túl sok maradt a korlátozás, különösen [az új tagállamok számára] fontos területeken" - mondta Szájer József, aki úgy vélte, hogy "ha Európa ilyen tyúklépésekben halad elõre, akkor fel kell adnia a vágyát, hogy valaha is versenyképes legyen a világ más részeivel". Méltatta viszont az eredményt Herczog Edit szocialista képviselő, aki szerint ez rengeteg új lehetőséget teremt a magyar vállalkozások számára.

Áttörésként értékelte a szavazást Baráth Etele európai ügyekért felelős miniszter. A miniszter emlékeztetett, hogy az eredményen még lehet javítani, hiszen ezzel a jogalkotási folyamatnak nincsen vége, a direktíva most a 25 kormányt képviselő Miniszterek Tanácsa elé kerül. A jogerőre lépéshez az EP-nek és a tagállamok minősített többségének hozzájárulása is szükséges, általában két egymást követő olvasatban.