József, Bánk
-6 °C
0 °C

Szonda: Csökkent a Fidesz előnye

2004.05.21. 07:23
A szocialista párt támogatottsága a választókorú népességen belül az elmúlt egy évben csökkent vagy stagnált, most viszont két százalékponttal emelkedett - derül ki a Szonda Ipsos 2004 májusában végzett közvélemény-kutatásából. A Fidesz görbéje ugyanebben az időszakban időnként felfelé, máskor lefelé mozdult, ezúttal éppen két százalékpontos veszteség érte.
A biztos pártválasztók körében április és május között az MSZP tábora 37 százalékról 39 százalékra nőtt, míg a Fideszé 53 százalékról 49 százalékra csökkent. A korábbiakhoz képest kedvezően alakult az SZDSZ pozíciója, és valamelyest javított közvéleménybeli helyzetén az MDF is - adta hírül a közvélemény-kutató eredményeit a Népszabadság.

Nőtt az SZDSZ tábora

Szerény részvételi-hajlandóság
A "most" vasárnapinál is szerényebb a részvételi hajlandóság az EP-választásra vonatkozóan. Az emberek fele gondolja, hogy el fog menni voksolni. A határozott elképzelésekkel rendelkező biztos pártválasztók aránya ebben a körben 44 százalék - áll a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásában. A Gallup szerint ugyanakkor a részvételüket egészen biztosra ígérők közül mintegy minden hatodik szavazó még nem tudja, vagy nem mondja meg, kire szavazna az európai parlamenti választáson.
A Magyar Gallup Intézet felmérésének adatai alapján "egy most vasárnapi" európai parlamenti választáson három párt szerezne mandátumra jogosultságot: a Fidesz, az MSZP és az SZDSZ. Ha most vasárnap tartanák az európai parlamenti választást, a Fidesz 12, az MSZP 11, az SZDSZ 1 mandátumra számíthatna az ismert pártpreferenciájú biztos szavazók arányából következtetve.
Míg az SZDSZ a biztos szavazók hat, az MDF csak három százalékát érezheti maga mögött. Az európai parlamenti választásokra vonatkozóan a Fidesz támogatottsága néhány százalékponttal kisebb, az SZDSZ és az MDF valamivel nagyobb, mint egy "most vasárnapi" választásnál.

A választások óta az SZDSZ a hónapok többségében a biztos pártválasztók négy százalékának támogatását élvezte, s néha - mint például ez év áprilisában - elérte az öt százalékot. Ebben a hónapban átlendült ezen a határon is, s jelenleg hat százalékot mutat a mérés - írja a Népszabadság. Egyfajta csúcsot állított fel az MDF is, a mostani három százaléka meghaladja az eddigi mérési eredményeket. A két párt támogatottsági arányai mintahibán belül emelkedtek, statisztikailag alig értékelhetők.

Az értelmiség fordult

Az előző negyedévben a biztos pártválasztók csoportján belül a Fidesznek 16-17 százalékpontnyi előnye volt az MSZP-vel szemben. Az utóbbi hónapban ez a különbség érzékelhetően csökkent, jelenleg tíz százalékpontnyi többlete van a fiatal demokratáknak. Az MSZP gyarapodása főképpen az 50 év felettiek körében, a nyolc osztálynál kevesebbet végzetteknél és a diplomásoknál, valamint a nagyvárosokban érzékelhető.

A Fidesztől való elpártolásnak leginkább a diplomások körében és a vidéki városokban vannak észrevehető jelei. Mindezek következtében a múlt hónapban az értelmiség politikai preferenciáiban voltak a legjelentősebb változások. Az áprilisi markáns Fidesz-fölény (37 százalék szemben az MSZP 21 százalékával) mostanra 28-28 százalékos fej fej melletti versenyre módosult.