Gusztáv
-4 °C
1 °C

Brüsszel perelné a telekom-monopóliumokat

2003.10.08. 16:27
Az Európai Bizottság kész peres úton fellépni nyolc Nyugat-Európai ország ellen, mert azok eddig nem tettek eleget a távközlési piac liberalizációjának érdekében hozott uniós rendelkezéseknek.
Az Európai Unió legutóbb nyár elején tett lépéseket a telekommunikációs multik egyeduralma elleni harban azzal, hogy az adig csak panasz alapján eljáró nemzeti versenyhatóságokat felhatalmazta az önálló cselekvésre a piaci erőfölényükkel visszaélő cégekkel szemben. A közösség rendelkezései szerint a tagországoknak július 25-ig kellett volna módosítaniuk a távközlési rendeleteken, ezzel lehetővé tenni azt, hogy új szereplők is csatlakozhassanak a hálózatukhoz. Így elvileg megszűnt volna a nemzeti távközlési társaságok monopóliuma a nagy sávszélességű internetszolgáltatás terén. Ilyen helyzetben van többek között a France Telecom és a Deutsche Telecom is.

h i r d e t é s
A rendelkezésnek azonban a tizenötök közül csak hét tagállam tett eleget: Finnország, Dánia, Svédország, Anglia, Olaszország, Ausztria és Írország. Az Európai Bizottság ezért szerdán levélben figyelmeztette a piaci reformok végrehajtását eddig mellőző Németországot, Franciaországot, Belgiumot, Görögországot, Spanyolországot, Luxemburgot, Hollandiát és Portugáliát arra, hogy pert indíthat ellenük az Európai Bíróságon, ha továbbra sem módosítják a törvényeiket.

A Brüsszel által elvárt módosítások arra hatalmaznák fel a nemzeti távközlési hatóságokat, hogy árképzési kötöttségeket és átláthatósági követelményeket szabjanak meg a domináns helyzetben lévő távközlési társaságoknak, ha ez szükséges ahhoz, hogy az új piaci szereplők számára lehetővé tegyék a versenyben való részvételt. A Bizottság ezzel azt szeretné elérni, hogy csökkenjenek az internet-tarifák és a távközlési és internetes szolgáltatások nagyobb választéka álljon a fogyasztók rendelkezésére.