Ida
5 °C
7 °C

Engedély kell a letelepedéshez az uniós államokban

2004.01.19. 09:26
Az utazás szabadsága nem jelenti azt, hogy májustól az unión belül bárhol letelepedhetünk; ehhez az után is engedélyre lesz szükség - írja a Népszabadság. Érvényüket vesztik a kitiltásról szóló döntések, de Ausztriában és Németországban munkavállalási engedélyre is szükség lesz.
Az uniós csatlakozás után korlátozás nélkül utazhatunk az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokba - vagyis az EU akkor már 25 tagállamába, illetve Izlandra, Liechtensteinbe és Norvégiába -, a huzamos tartózkodáshoz azonban továbbra is engedélyre lesz szükség.

Érvényér veszti a kitiltás

Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója a Népszabadságnak elmondta: a lakóhely szabad megválasztására csak bizonyos korlátozások mellett lesz lehetőség, uniós állampolgárként is kilencven - esetleg 180 - napig maradhatunk külföldön a helyi hatóságok hozzájárulása nélkül. Érvényüket vesztik ugyanakkor az esetleges kitiltásról szóló döntések.

Munkavállalási engedély kell Ausztriába és Németországba

Hosszabb idejű tartózkodásra viszont csak az kap engedélyt, aki igazolja, hogy a megélhetése biztosítva van, rendelkezik egészségbiztosítással és megfelelő lakással. Az engedély kiadását például közbiztonsági vagy közegészségügy okból megtagadhatják. Azon államok esetében, amelyek munkaerőpiacukat átmenetileg nem nyitják meg a májusban csatlakozók előtt - ilyen például Ausztria és Németország -, még hét esztendeig munkavállalási engedélyre is szükség lesz. A főigazgató szerint indokolt lehet viszonosságot alkalmazni, vagyis az ilyen államokból érkező uniós polgárok foglalkoztatását szintén célszerű engedélyhez kötni.