Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Prodi felturbózná a közlekedésfejlesztést

2003.11.10. 13:35
Az eredetileg javasolt 29 helyett 13 kiemelt európai infrastruktúrafejlesztési programot terjeszt elő Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke a Transzeurópai Közlekedési Hálózatok (TEN) program keretein belül.
Az EU Observer szerint Prodi ezzel a lépéssel azt szeretné elérni, hogy minél előbb beindulhasson az európai gazdasági növekedést ösztönző program, amelynek a TEN-project is része. A kiválasztott 13 beruházás megvalósítása akár már 2004-ben megkezdődhet.

Ennek a programcsomagnak a keretein belül épülhet meg a Budapestet a szlovén fővárossal, Ljubjanával összekötő vasútvonal. Kedvezőtlenül érinti azonban hazánkat, hogy több olyan terv nem került be a mostani javaslatba az eredeti 29 közül, amelyek közvetve javították volna Magyarország összekötetéseit.

A tervek között több európai vasútvonal kiépítése is szerepel: gyorsvasút épül a belgiumi Liege és a németországi Köln között, fejleszik franciaországi Perpignan és a spanyol Figueras közötti vasútvonalat. Közúti és vasúti összekötetés létesül Finnország és Svédország között, Dánia és Németország között pedig egy új híd épül a Fehrman Belten keresztül.

A közlekesési beruházások mellett tudományos kutatások támogatása is szerepel a tizenhármas csomagban. Ezek az európai műholdas navigációs rendszer kiépítését célzó Galileo-program, a lézer- és nanotechnológia, valamint a hidroelektronikai energia kutatása.

A beruházások finanszírozására is készen áll a javaslat: a költségek 30 százalékát fizetné az EU, 50 százalékot maguk a tagállamok, a fennmaradó összeget pedig magánbefektetők. Az Európai Fejlesztési Bank 50-50 milliárd eurós kedvezményes hitelt ígért a közlekedési és a tudományos projectekre 2003 és 2010 között.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft