Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Termékenységi turizmus célországa lehet hazánk

2004.06.30. 17:20
Az Egyesült Királyságban a lombikbébi programban résztvevő párok háromnegyedének fizetni kell a kezelésért, ami akár négyezer fontba is kerülhet. A szakemberek attól tartanak, hogy többen felkerekednek, és az olcsóbb kelet-közép-európai országokban próbálkoznak a művi teherbeeséssel.
Az Európai Unió bővítésének hatására fölerősödhet az új tagállamokba irányuló termékenységi turizmus - állítja a BBC egy berlini konferencia megállapításaira hivatkozva. A meddőséggel foglalkozó orvosok tanácskozásán elhangzott, hogy a Magyarországhoz és Szlovéniához hasonló országokban gyakran feleannyiba sem kerülnek a termékenységi kezelések, miközben a hatékonyságuk ugyanolyan, mint a drága nyugat-európaiaké, ellenben kevésbé szabályozott a klinikák tevékenysége.

Finanszírozási gondok

Az Egyesült Királyságban a lombikbébi programban résztvevő párok háromnegyedének fizetni kell a kezelésért, ami akár négyezer fontba is kerülhet (körülbelül másfélmillió forint), míg Magyarországon körülbelül hatszázezer forintra rúg csak egy-egy kezelés költsége. Angliai egészségügyi szervezetek szeretnék elérni, hogy azoknak a 23 és 39 év közötti nőknek, akik több mint három éve próbálkoznak már sikertelenül a teherbe eséssel, három kezelést is támogasson a társadalombiztosító, mivel a kormányzat jelenleg csak egy embrióbeültetési ciklust finanszíroz.

Huszonkét országból gyűjtöttek a koppenhágai egyetem termékenységi klinikájának orvosai "asszisztált reprodukcióra" vonatkozó előzetes adatokat. Megállapításaik szerint a népességhez viszonyítva legtöbb lombikbébi kezelés Dániában történt 2001-ben: egymillió lakosra csaknem kétezer jutott, míg ez a szám Magyarországon 578, az Egyesült Királyságban 593, Szlovéniában viszont 1122 volt. A teherbeesési arányt szintén összehasonlították, Szlovéniában egy kezelés esetén 36,0 százaléknyi eséllyel fogant utód, míg Magyarországon 31,9 százalék, illetve az Egyesült Királyságban 28,4 százalék volt az arány.

Óvatosságra intenek

Karl Nygren, a kutatásról beszámoló koppenhágai orvos elmondta, az uniós bővítés után, a szabadabb utazási lehetőségek miatt kiemelkedően fontos, hogy pontos adatok álljanak a szakemberek rendelkezésére az egyes országok klinikáin végrehajtott lombikbébi kezelésekről. "Az árakban tapasztalt eltérések miatt életbevágó, hogy a potenciális páciensek a kezelések minőségét és hatékonyságát is össze tudják hasonlítani" - hangzott el a konferencián.

"Érthető, hogy sokan külföldön próbálkoznak, azonban sok helyen nem ellenőrzik megfelelően az egészségügyi intézményeket, így nincs garancia arra, hogy biztonságos és eredményes kezelést kapnak" - vélekedett Suzi Leather, az Egyesült Királyság Termékenységi és Embriológiai Hatóságának elnöke. Nagy-Britanniában a páciensek megkapnak minden lehetőséget a konzultációra, és annak biztos tudatában vághatnak bele a kezelésbe, hogy bármikor értekezhetnek orvosukkal, akár a kezelés alatt, vagy az után is - óvott a meggondolatlan útrakeléstől az elnök.