Piroska
-1 °C
5 °C

Spanyol-francia licit az európai fúziós reaktorért

2003.11.25. 10:03
Madrid emelte a tétet abban a spanyol-francia vitában, amelynek tárgya eldönteni, ki nyerheti el a termonukleáris reaktor építési jogát. Mindkét ország azt szeretné, ha a rektor "Európában maradna" és nem Japánban vagy Oroszországban épülne fel.
A francia Le Monde szerint a spanyol kormány 450 millió euróról 900 millió euróra növelte a saját hozzájárulás összegét a projekt megvalósításához. Így a spanyoloknak megnőnek az esélyei arra, hogy országukban épüljön fel a Nemzetközi Termonukleáris Kísérleti Reaktor (ITER).

Vandellos vagy Cadarache

Az EU kutatási miniszterei ezen a héten találkoznak és választják ki az ajánlott európai helyszínt, amely vagy a katalóniai Vandellos vagy a francia Cadarache lesz. A végleges döntés december ötödikére várható. A legerősebb versenytárs Japán (Rokkashura), míg a sokáig egyenlő eséllyel pályázó Kanada (Clarington) pénzügyi okok miatt gyakorlatilag már kiesett a versenyből.

Az ITER az EU, Kanada, Japán és Oroszország közös projektje, amelyhez az Egyesült Államok is csatlakozott, sőt, Kína is bejelentette részvételi szándékát, valamint Dél-Korea is érdeklődik a projekt iránt.

A lakosság nem tiltakozik

A hosszú ideje tartó előzetes szakértői vizsgálatok során a környezetre gyakorolt hatást, a költségeket, a befogadónak az európai fúziós kutatásra gyakorolt hatását, s más, technikai kérdéseket, például a hatósági engedélyezés feltételeit vizsgálták a jelölteknél. Kiszivárgott hírek szerint az esélyek az alapos vizsgálódás után nagyjából egyenlők voltak, így a mostani spanyol ajánlat akár el is döntheti a kérdést.

Érdekes, hogy az atomerőművekkel szembeni erős környezetvédő lobbi munkálkodása ellenére sehol sem okozott jelentősebb problémát a helyi lakosság tiltakozása, pedig a szakértők ezt a szempontot is vizsgálták.