Boglárka
19 °C
35 °C

Válság fenyegeti az európai textilipart

2003.10.30. 10:11
Az EU textil- és ruhaiparának megerősítését célzó intézkedéseket szorgalmaz az Európai Bizottság. Az iparág ellenkező esetben képtelen lesz megállni a helyét a 2004-ben elkezdődő, várhatóan válságos időszakban.
Jelentősen megváltozik az európai textilipar a 2004-es bővítést követően, és az új versenytársak megjelenése hátrányosan érintheti a jelenleg 15 EU-tagállam protekcionista védelmet élvező ágazatát. Ráadásul kemény vetélytársak felbukkanására lehet számítani a fejlődő országokból is, hiszen a velük szemben alkalmazott importkorlátozást 2005-től fel kell oldani. Ennek következményeként olcsó pakisztáni, indiai vagy kínai termékek áraszthatják el az európai piacot.

Made in Europe

2005-től megszűnik az importkvóták WTO-rendszere, ezért olyan kereskedelmi körülményeket és lehetőségeket kell teremtenünk, amelyek garantálják a helytállást a nemzetközi piacon az európai uniós textilipar számára - nyilatkozta Pascal Lamy kereskedelmi biztos.

A textilimport jelentős növekedésének ellensúlyozására Brüsszel az európai termékekre kivetett importadók csökkentését kérte az érintett partner-országoktól. Az ágazat versenyképességét többek között a kutatás-fejlesztés erősítésével, innovatív eszközök alkalmazásával és a szakképzés erősítésével próbálják növelni. E mellett eddig nem alkalmazott marketing-eszközöket is bevetnek, például valószínű, hogy a jó minőségű európai termékek népszerűsítésére "Made in Europe" feliratú címkével látják el a ruhadarabokat.

Már csökken a létszám

"Az európai textilipar példátlan kihívásokkal kénytelen szembesülni, s ezek a gazdasági tevékenység érzékelhető lanyhulásával társulva máris a termelés és az alkalmazottak számának csökkenését eredményezik, bár a kvótarendszer felfüggesztésének következményei gyakorlatilag még nem érezhetők", mutat rá a Bizottság annak alátámasztásaként, hogy az iparág jövője érdekében összefogásra és sürgős intézkedésekre van szükség.