Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Lakcím szerint szabták meg a repjegyárakat

2004.06.07. 15:56
Lakóhelytől függően akár négyszeres árért értékesítettek jegyeket ugyanarra a járatra az európai légitársaságok. A lakossági panaszok nyomán az EB levelet írt, a légitársaságok berezeltek. A fellépés hatására most már azonosak a feltételek a jegyrendelésnél.
Nem számláznak többé minden alap nélkül, pusztán a jegy rendelőjének lakcíme alapján felárat az európai légitársaságok. A visszásságot az Európai Bizottság (EB) megelőző beavatkozásának köszönhetően számolták fel a légitársaságok.

Csak a lakóhely számított

Az EB-hez egyre több panasz érkezett, kifogásolva, hogy a légitársaságok a jegyrendelő lakhelyétől függően más és más árakat állapítottak meg. Az árkülönbségek olykor a háromszáz százalékot is elérték.

A panaszok szerint minden ilyen esetben teljesen azonos jegyekről volt szó: az árkülönbségeket nem lehetett sem a foglalás időpontjával, sem módosításának lehetőségeivel, sem más olyan körülményekkel magyarázni, amelyek egyébként befolyással lehetnek az árakra. Az eltérések minden jel szerint egyedül a lakhellyel álltak kapcsolatban.

Elismerték, kiküszöbölték

A Bizottság tavaly decemberben levélben fordult tizennyolc európai légitársasághoz az ügyben. Április végéig tizenhat társaság válaszolt, jelezve, hogy nem alkalmaznak lakóhely szerinti megkülönböztetést. Jónéhány ugyanakkor elismerte, hogy a múltban előfordultak hasonló esetek.

A bizottság próbafoglalásokkal ellenőrizte a légitársaságokat, ezek szerint már tényleg nem tapasztalható eltérés a jegyárakban. A legutóbbi tapasztalatok szerint a hagyományos jegyek esetében bizonyos korlátozások még mindig előfordulhatnak, az elektronikusan rendeltek azonban azonos feltételek mellett válthatóak meg.