Sára, Márió
2 °C
6 °C

Megkezdik a tárgyalásokat Törökország EU-tagságáról

2006.06.12. 16:51
A külügyminiszterek jóváhagyták a török tárgyalások megkezdését, de figyelmeztetnek, hogy ha Törökország nem tartja be maradéktalanul vállalt kötelezettségeit, az érinteni fogja a tárgyalások folyamatát.

AZ EU-tagállamok külügyminiszterei hétfői luxembourgi ülésükön megoldást találtak a török csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdését akadályozó ciprusi ellenkezésre, így még hétfőn, a tanácskozás színhelyén sor kerülhet a ceremóniára.

Törökország és az EU között tavaly októberben kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások, de ez akkor csak egy szimbolikus aktus volt: a tényleges lépésekre, az első tárgyalási fejezet megnyitására egészen mostanáig várni kellett. Ez a fejezet a tudományos-technikai kérdésekkel kapcsolatos EU-joganyagot tartalmazza, és mivel ez számít a legkönnyebb problémakörnek, a csatlakozási tárgyalások hagyományosan ezzel a - gyorsan kipipálható - fejezettel kezdődnek. Ez volt az eredeti terv Törökország esetében is, azonban Ciprus váratlanul akadályokat támasztott: azt szabta a tárgyalási fejezet megnyitásának feltételéül, hogy az EU 25 tagállama újból követelje Törökországtól a nicosiai kormány elismerését. Mivel pedig egy-egy fejezet megnyitásához az összes tagállam jóváhagyására szükség van, Ciprusnak gyakorlatilag vétójoga volt az ügyben.

A kiszivárgott hírek szerint a külügyminiszterek végül jóváhagyták a tárgyalások megkezdését. Erről tájékoztatták a törököket is, hogy Abdullah Gül külügyminiszter elindulhasson Ankarából Luxemburgba, az esti ceremóniára. A ciprusi beleegyezés fejében viszont néhány mondattal kibővítették az erről szóló határozatot.

A kiegészítő részben a külügyminiszterek emlékeztetnek az EU 2005 szeptemberi nyilatkozatára, amely leszögezi, hogy "az összes tagállam elismerése a tárgyalási folyamat szükséges eleme", és sürgeti Ankarát, hogy tartsa be azt a jegyzőkönyvet, amelyben a török vezetés tavaly elfogadta, hogy az országuk és az EU közötti vámuniót kiterjesztik a 10 új EU-tagállamra, köztük Ciprusra is. (Ezt a kiegészítő jegyzőkönyvet a törökök aláírták, de azóta sem ratifikálták, és a nicosiai vezetés felháborodása ellenére továbbra sem engedik be a ciprusi hajókat, repülőket az ország területére.) A külügyminiszterek a dokumentumban figyelmeztetnek, hogy ha Törökország nem tartja be maradéktalanul vállalt kötelezettségeit, az érinteni fogja a tárgyalások folyamatát. Végül leszögezik: ha szükséges, az EU később még vissza fog térni erre a tárgyalási fejezetre.

Ciprus szigete 1974 óta két részre oszlik: északi részén - török támogatással - az Észak-ciprusi Török Köztársaság működik, míg a déli részen lévő, görög lakosságú Ciprusi Köztársaságot a török kormányzat mind a mai napig nem ismerte el jogilag, ezt a lépést a ciprusi kérdés megoldási folyamatának előrehaladtától téve függővé. Egyébként a tavalyi kiegészítő jegyzőkönyvhöz Ankara akkor egy külön nyilatkozatot mellékelt, leszögezve: ez nem jelenti részéről a Ciprusi Köztársaság hivatalos elismerését.