Valér
2 °C
8 °C

Az SZDSZ a 'parlament-tours' ellen

2004.05.20. 15:06
Az SZDSZ szerint felháborító, hogy az ellenzéki pártok kizsarolták a pártemberek számára, a "parlament-tours" által szervezett világ körüli utakat. Gusztos Péter szerint lehetővé kell tenni, hogy elektronikus módon szavazhassanak a külföldön tartózkodó magyarok a külképviseleteken.
Gusztos Péter az Indexnek nyilatkozva elmondta: nyomatékosan jelezni kívánják, hogy nem értenek egyet azzal, hogy az európai parlamenti választásokon, a választási bizottságok tagjaiként pártdelegáltak utaznak a külképviseletekre. A kormánypárti politikus szólt arról, hogy a kezdetektől fogva ellenezték ezt a megoldást és az SZDSZ nem is jelölt delegáltakat a külföldre utazó bizottságokba.

A szabad demokrata politikus elmondta, az SZDSZ szerint a külképviseleteken elektronikus úton kellene szavazni. Felhívta a figyelmet, hogy ebbe az ellenzék nem ment bele, és - mint fogalmazott - kizsarolták, hogy mindenhova utazzanak választási bizottságok.

Gusztos Péter elmondta: a jelenleg parlamenti tárgyalás alatt lévő választási törvényhez módosító javaslatot fognak benyújtani annak érdekében, hogy a jövőben valamennyi, így az európai parlamenti választásokon is elektronikus szavazás legyen a külképviseleteken. Az eredeti javaslat ugyanis nem terjed ki az európai parlamenti választásokra és ha így maradna, akkor a külképviseleteken a következő európai parlamenti választásokon az akkor már működő szavazógépeket lezárnák, és rájuk helyezett urnákba kellene a választócédulákat dobni.

Összesen 350 millió forintba kerül a június 13-i EP választásokon a 2415 külföldön szavazó magyar voksolásának megszervezése. Ebből 300 millió forintra rúg, hogy szavazatellenőrző pártdelegáltakat utaztassanak a 71 konzulátusra. A négy ellenzéki pártból három 210 delegáltat utaztat költségvetési pénzen külföldre. A Fidesz és az MSZP 72-72, az MDF 66 pártdelegálttal lesz jelen a külföldi magyar képviseleteken.