Konrád
8 °C
26 °C

'Toxikus' EP-képviselők Brüsszelben

2004.04.22. 08:43
A WWF, az egyik legnagyobb nemzetközi zöldszervezet tavaly decemberben 17 európai nemzet 47 képviselőjétől vett vérmintát. Minden egyes vizsgált személy vérében nagy számban találtak nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező vegyületet. A keresett 101 vegyszerből 76-ot kimutattak a mintákból.
Rovarirtó szereket, égésgátlókat és más veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak a "toxikus" európai parlamenti képviselők, derült ki egy friss kutatásból, amelynek során - tavaly decemberi mintavétellel - 39 európai honatya szervezetét vizsgálták meg.

A WWF környezetvédő csoport és az együttműködő bank kezdeményezése az EU új vegyi szabályozásának kívánt népszerűséget szerezni. Az akciónak magyar részvevője is volt: Gurmai Zita vérvizsgálatának eredményéről nem érkezett részletes jelentés.

A keresés 101 vegyi anyagra terjedt ki, ebből 76-ot azonosítottak a megvizsgált politikusok szervezetében. A zöldek szerint a regisztrált anyagok, bár igen kis arányban vannak jelen, veszélyes, toxikus hatást eredményező vegyületekké alakulhatnak.

- Elfogadhatatlan a politikusok szervezetében talált vegyi anyagok száma, típusa és koncentrációja - értékelt Karl Wagner, a WWF szóvivője.

A WWF bejelentette, hogy a vizsgálat során a HBCD néven ismert hormonromboló égésgátló anyagot is azonosították, ez volt az első alkalom, hogy emberi vérben ilyen anyagot találnak.