Auguszta
-3 °C
2 °C

Toxikus anyagok után kutattak egy EU-biztos testében

2003.11.07. 09:57
Margot Wallström, az unió svéd környezetvédelmi biztosa saját testén végeztette el a mérgező kémiai anyagok jelenlétét kimutató tesztet. Annak kellett kiderülnie, hogy már nem csak a tágabb környezet, hanem a minket körülvevő legtöbb hétköznapi tárgy is veszélyes.
A biztostól 40 milliliternyi vért vettek, hogy 77 féle toxikus kémiai anyag jelenléte után kutassak - 28-at meg is találtak. A biomonitoring-kísérletet a Természetvédelmi Világalap (WWF) környezetvédelmi csoport a szervezte. Margot Wallström a közvetlen környezetünkben lévő termékek, a leghétköznapibb, így leggyakrabban használt tárgyak veszélyeire akarta felhívni a figyelmet, bizonyítva, hogy a mérgező kémiai anyagok ma már mindenhol fellelhetők, s az átlagos életmódú polgárok egészségét észrevétlenül károsítják.

A tudomány mai állása szerint

A svéd biztos elismerte, egyelőre még a tudósok sem képesek pontosan megmondani, hogy milyen egészségügyi következményei lehetnek a legtöbb emberi testben fellelhető toxikus anyagoknak. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs közvetlen kapcsolat a trillionodnyi mérgező részecskék és a betegségek kialakulása között.

Wallström szerint "sok tudományos munkára van szükség az összefüggés bizonyításához, de addig is elfogadhatatlan, hogy tudatosan juttassuk ezeket a kémiai anyagokat az emberek és állatok szervezetébe".

Harmincezer anyagot tesztelnek

Az Európai Bizottság a múlt héten fogadott el egy ajánlást a kémiai anyagok regisztrálásáról, kiértékeléséről és engedélyezéséről (REACH). Ennek értelmében harmincezer kémiai anyagot tesztelnek 11 év leforgása alatt. A tesztekkel azt szeretnék kideríteni, hogy a kémiai anyagok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre.

A potenciálisan veszélyes vegyi anyagok gyártóit és az általuk létrehozott anyagok mennyiségét adatbázisba gyűjtik.

Megjelent a hipochondria

Sok embernél az általános egészségromlási tüneteket (az asztmától a hangulatváltozásig) bizonyos kémiai anyagok okozzák - ezt a "betegséget" összetett kémiai érzékenységnek nevezik. Érdekes jelenség, hogy Svédországban a betegség előfordulásának gyakorisága a kémiai anyagokkal kapcsolatos polémia erősödésével párhuzamosan nőtt. Ez azt jelenti, hogy sokakban a vita hatására tudatosodott: a környezetében lévő termékek mérgező anyagokat tartalmaznak. Mivel a téma újabban állandóan napirenden van, jó néhányan pusztán ezért - tévesen - gondolják azt, hogy betegségük ezeknek a kémiai anyagoknak a számlájára írandó.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft