Valér
2 °C
8 °C

Tárgyalásokat kezdene a csatlakozásról a törökökkel az EB

2004.10.04. 20:18
A csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlhatja az EU tagállamainak Törökországgal az Európai Bizottság. Az ajánlástervezet kiszivárgott részletei szerint az ország megfelel a politikai kritériumnak. A nemrég még a házasságtörők bebörtönzését tervező ország felvétele nagy vitákat vált ki.
Megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal, áll az Európai Bizottság ajánlásának tervezetében. A testület döntése szerint az ország elegendő mértékben megfelel a koppenhágai politikai kritériumoknak a tárgyalások megkezdéséhez.

A tervezet szövegét egy a brüsszeli EU-központhoz közel álló forrás szivárogtatta ki. A tervezet ajánlás szerint azzal a feltétellel kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások, hogy az EU azonnal felfüggeszti azokat, ha Törökországban leállnak a reformok. A jelentéstervezetet kiszivárogtató forrás szerint a szöveg még előkészítés alatt áll, "semmi sem dőlt még el a kérdésben".

Hétfő este az összes európai biztos kabinetfőnökei tanulmányozzák a tervezet szövegét, s szerdán reggel terjesztik jóváhagyásra a biztosok elé. A végleges döntés a tárgyalások megkezdéséről várhatólag az Európai Unió december 17-i csúcstalálkozóján születik meg Brüsszelben.

Törökország felvétele komoly vitát váltott ki Európában. A törökök felvételének ellenzői szerint az ország még nem felel meg az emberi jogi követelményeknek. A csatlakozás támogatói szerint nem szabad csak azért elutasítani a török kérelmet, mert ezzel egy muzulmán ország csatlakozna az Unióhoz. Az ellenzők szerint viszont nem szabad pont emiatt kedvezményeket adni a házasságtörők bebörtönzését csak az EU fenyegetésére elvető országot.