Ágnes
-1 °C
2 °C

Egy uniós tisztviselő átnevezné a Trafalgár-teret

2003.10.16. 17:13
Egy brit uniós tisztviselőben túlbuzog a politikai korrektség iránti elhivatottság. Az Európai Befektetés Alapot felügyelő Francis Carpenter szerint át kellene nevezni a londoni Waterloo pályaudvart és a Trafalgár-teret, mert ezek a nevek bántóak a városba látogató francia turisták számára - adta hírül az ananova.com.
Carpenter már elő is állt az új nevekre vonatkozó javaslattal: szerinte az "Európa Pályaudvar" és az "Egyetértés tere" nem sértenék senkinek az érzelmeit. Hogy tökéletes legyen a harmónia, elvárná, hogy a franciák is nevezzék át a párizsi Austeritz pályaudvart valamint a Wagram és Friedland sugárutakat, amelyek Napóleon németek és osztrákok felett aratott győzelmeinek állítanak emléket.

A tisztviselő a francia Le Figaro című napilapnak nyilatkozva elmondta, szerinte az a baj, hogy a városi környezet elnevezései a 19. századi elveket őrizték meg: "Hazánk számtalanszor verte meg a szomszédos országokat, és az ezekről a győzelmekről elnevezett utcáink és tereink bántóak lehetnek a mostani európai ifjúságnak, amelyet egyesítenünk kellene."

A javaslatokat London polgármestere, Ken Livingstone elutasította. A Londoni Idegenforgalmi Hivatal szóvívője elmondta: "Nagyon sajnáljuk, ha egy francia sértve érzi magát, amikor a vonata befut a Waterloo-állomásra, de Nagy-Britannia sokszínű történelmi öröksége is az egyik oka annak, hogy olyan sokan ide látogatnak."