Viola
-6 °C
-2 °C

Alig ismerik a magyar EP-képviselőket

2008.04.14. 12:30
Ismertségre nehéz szert tenni EP-képviselőként, ezt a Tárki felmérése szerint csak a politikusok előélete határozza meg, azonban személyes népszerűségük meghaladja delegáló párjukét. Az általános pártpreferenciák a Brüsszelben dolgozó politikusokra is vetülnek, a népszerűségi és ismertségi listát Schmitt Pál vezeti.

A magyar EP-képviselők között az átlagnál is magasabb a nők aránya, a 24 képviselő közül 9 nő, ami 37 százalékot jelent, a teljes EP-ben azonban ez a szám csak 30 százalék, derül ki a Tárki márciusban végzett felméréséből, melyben a magyar EP-képviselők ismertségét és népszerűségét vizsgálták. A magyar parlamentben még kisebb a nők aránya, az országgyűlési képviselők mindössze 10 százaléka nő.

A politikusok ismertségét nem növeli a brüsszeli munka, csak 5 olyan magyar képviselő van, akit a választók legalább fele ismer, őket azonban politikai előéletük tette ismertté, és 10 olyan, akiket a választók egyötöde ismer. A két legnépszerűbb magyar politikus az EP-ben Schmitt Pál és Lévai Katalin. Scmitt MOB-elnökként került be a köztudatba, támogatottságát elsősorban Fidesz-alelnöki posztjának köszönheti. Lévai Katalin ugyan MSZP-s, de elfogadott politikusnak számít a Fidesz táborában is, amit rendszeres akcióival vívott ki magának (antidiszkriminációs kiállítás, közmeghallgatások, civil fórumok), ismertségét növelte, hogy íróként is szerepel a médiában. Az ötös listán szerepel még Surján László, Kósáné Kovács Magda és Szájer József. A tízes listán helyett kapott Barsiné Pataki Etelka, Tabajdi Csaba, Őry Csaba, Szent-Iványi István és Gál Kinga.

Az általános pártpreferenciákat tükrözi, hogy a képviselő munkájával elégedett választók véleménye alapján összeállított lista élén főleg fideszes képviselőket találni. A legnépszerűbb szocialista politikus Lévai Katalin 39 százalékkal a harmadik, a szabad demokrata éllovas Szent-Iványi István pedig 32 százalékkal csak a hatodik helyezést érte el. Ugyanakkor mindkettőjükről elmondható, hogy ugyanebben a felmérésben messze megelőzik pártjaik támogatottságát: az MSZP a teljes népesség körében 13 százalékos támogatottságot élvez, a biztos szavazó pártot választók között 20 százalékot, az SZDSZ-nél mindkét adat 2-2 százalék.

A Fidesz képviselői közül Schmitt Pál és Gál Kinga népszerűsége előzi meg a párt a támogatottságát, ami ugyanezen felmérés szerint a teljes népesség körében 37 százalék. Gál Kinga népszerűsége ugyanakkor alacsony ismertséggel párosul, sokan párt-hovatartozását sem tudták eldönteni.

Az ismertségi és a népszerűségi adatokat közös vizsgálatából kiderül, hogy Schmittet és Lévait Szájer József 20, Surján László 13, Barsiné Pataky Etelka és Kósáné Kovács Magda 11, Tabajdi Csaba 7, Gál Kinga, Szent-Iványi István és Őry Csaba 6 százalékkal követi a tízes listán. Összességében elmondható, hogy konfliktusokban szegény, pozitív és pártsemleges megnyilvánulásokat lehetővé tevő munkájuk viszonylag magas népszerűséget eredményez az EP-képviselőknek, állapította meg a Tárki közvélemény-kutatása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!