Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tárgyalásokat kezdene a török csatlakozásról az EP

2004.12.15. 15:10
Sok ellenszavazattal bár, de támogatta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal az Európai Parlament. A még meg sem kezdett tárgyalásokat máris számtalan tényező veszélyezteti. Az európai konzervatívokat az emberi jogok helyzete, Ausztriát a török munkaerő bevándorlása aggasztja. Az, hogy Törökország nem hajlandó államnak elismerni egyik tárgyalópartnerét, Ciprust, pedig diplomáciai abszurdot szülhet.

Támogatta a Törökország uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdését az Európai Parlament, jelentette a BBC. A nem kötelező érvényű határozatot négyszázhét euroképviselő támogatta, kétszázhatvanketten ellenezték.

Nem ismerik el tárgyalópartnerüket

A parlament határozatában arra szólította az EU csütörtök-pénteki csúcstalálkozóján résztvevő állam- és kormányfőket, hogy "felesleges halogatás nélkül" kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat. Jan Peter Balkende, az EU soros elnöki tisztét betöltő holland kormányfő a huszonöt tagállam egyhangú döntésétől teszi függővé a csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Erre azonban kevés esély van, többek között azért is, mert Törökország továbbra sem hajlandó elismerni Ciprus államiságát. Márpedig Ciprus az EU tagjaként tárgyalópartnere lesz Törökországnak. A ciprusi kormány korábban azzal fenyegetőzött, hogy ha Törökország nem ismeri el, megvétózza a csatlakozási tárgyalásokat.

Törökország Ciprus kettészakadása óta nem hajlandó elismerni a görög többségű Ciprusi Köztársaságot. Egyedüliként ismeri el azonban államnak a sziget északi részén hathatós török támogatással létrejött török államot. Ankara ezrével telepített a szigetországra anatóliai törököket és anyagilag is támogatja a gazdaságilag ellehetetlenült országrészt.

Keménykednek

A török csatlakozást komolyan ellenzi Ausztria, a német kereszténydemokrata ellenzék és Franciaország lakosságának kétharmada is.

Törökország kormánya nem akar "bármi áron" csatlakozni az EU-hoz. A kormány meglehetősen harcias álláspontja szerint csak akkor ülnek tárgyalóasztalhoz, ha annak témája Törökország teljes tagsága lesz. Az ankarai kormány emellett nem hajlandó tárgyalni Ciprus elismeréséről, és abba sem hajlandó belemenni, hogy az országot tartós korlátozásokkal sújtsák.

Ez utóbbiakat a török munkaerő beáramlásától tartó osztrákok kezdeményezték. Schüssel kormányfő egy korábbi nyilatkozata szerint ragaszkodik hozzá, hogy záradék formájában biztosítsák a török munkaerő szabad mozgása korlátozásának jogát.

Civilizációs kérdések

A török munkaerő beáramlása mellett problémát jelent, hogy a legtöbb európai kormány legalábbis aggasztónak tartja az emberi jogok helyzetét Törökországban. Bár Erdogan kormányfő az ősszel a büntetőtörvénykönyv több módosítását is átverekedte a parlamenten, több európai konzervatív párt is fenntartaná a jogot a csatlakozási tárgyalások felfüggesztésére, amennyiben az emberi jogok nem érvényesülnek maradéktalanul.

A BBC értékelése szerint az, hogy az EP nem kötelező érvényű, tehát legfeljebb szimbolikusnak számító határozata ellen is ennyien szavaztak, nagy elutasítottságot feltételez. A török álláspont rugalmatlansága Ciprus kérdésében az abszurd helyzet mellett a tárgyalások kudarcát is eredményezheti.