Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A Downing Streeten tüntettek a török csatlakozás ellen

2005.07.22. 17:23
Éppen a robbantások napján tüntettek magyar, cseh, szlovák, osztrák, német és angol aktivisták Törökország európai uniós csatlakozása ellen Londonban. A tiltakozók szerint az EU bővítésének kulturális és földrajzi szempontok alapján meghúzott határokat kell szabni.

Csütörtökön érkezett londoni állomásához a török EU-csatlakozás ellen tiltakozó nemzetközi Voice for Europe kampány, a hivatalosan bejelentett demonstráció helyszíne a Downing Street 10., Tony Blair miniszterelnök rezidenciája és a Védelmi Minisztérium épületének közelében volt. A kampány aktivistái transzparenseken kértek felelős külpolitikát az európai politikusoktól és azt, hogy ne kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, helyette inkább különleges partneri kapcsolatokat alakítsanak ki. Az aktivisták egy Tony Blairnek szánt nyílt levelet is átadtak a Downing street 10-ben.

#alt# A kampány július 13-án Budapesten kezdődött, és három hét alatt az Európai Unió tizenöt országának húsz nagyvárosába látogat el. A nemzetközi csapatot magyar, cseh, szlovák, osztrák és német tagok alkotják, akik körbeutazva Európát, minden nagyobb városban tartanak egy hivatalosan bejelentett demonstrációt a helyi aktivistákkal közösen. Közleményük szerint az "Európai Unió nem pusztán politikai-gazdasági társulás, hanem közös értékeken alapuló kulturális közösség is, éppen ezért a bővítésnek ésszerű, kulturális és földrajzi szempontok alapján meghúzott határokat kell szabni". Július 16-án Pozsonyban, 17-én Bécsben, 18-án Luxembourgban, 19-én Brüsszelben, 20-án Párizsban demonstráltak.

Luxembourgban az ország miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker, aki az EU soros elnöke volt az elmúlt félévben, személyesen vette át a nyílt levelet. Brüsszelben a Schuman téri demonstrációt követően az eddig összegyűlt több mint huszonhatezer aláírás másolatát átadták az Európai Parlament petíciós bizottságának, a José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és a Javier Solanának, az Európai Tanács főtitkárának szóló nyílt levelekkel együtt. A kampány az elkövetkező hetekben Hollandiát követően Koppenhágától Vilniuson keresztül Prágáig folytatódik, végül Németország több nagyvárosában fognak aláírásokat gyűjteni és demonstrálni.