Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Az EU többet vár a törököktől

2006.11.08. 14:43
Az EU elégedetlen a török reformfolyamatokkal, a csatlakozáshoz Törökországnak normalizálnia kéne a kapcsolatait Ciprussal és a büntető törvénykönyv módosításával meg kéne teremtenie a szólásszabadságot. Az Európai Bizottság már decemberben úgy dönthet, hogy befagyasztja a tárgyalásokat, ha addig nem történik előrelépés.

Az Európai Bizottság nem javasolja a Törökországgal folytatott csatlakozási tárgyalások leállítását, vagy akár a felfüggesztését, annak ellenére, hogy az országban lelassultak a reformfolyamatok. Az Európai Bizottság a csatlakozó országokról szóló éves jelentésében közölte, hogy a jövőben részletesebben fogja vizsgálni a politikai reformokat, melyek mostantól nagyobb mértékben határozzák meg a tárgyalások irányát és sebességét.

A jelentés szövege ugyan még nem került végleges formába, de a tervezetből kiderül, a törökök még mindig nem tettek lépéseket a Ciprussal való kapcsolataik javítására. Ciprus egyébként 2004 óta az EU tagja. Törökország várhatóan ultimátumot kap az Európai Uniótól, hogy nyissa meg kikötőit és reptereit Ciprus számára. Ha addigra sem történik érdemi előrelépés, az EU vezetői már decemberben úgy dönthetnek, hogy felfüggesztik a tárgyalások egy részét,. A BBC szerint az EU ugyanakkor arra törekszik, hogy ne veszélyeztesse a Ciprus ügyében finnek vezette tárgyalásokat.

Hosszú lista a hiányosságokról

A jelentés tartalmaz egy hosszabb listát is, ezen azok a Törökországgal kapcsolatos problémák szerepelnek, melyekben még komoly előrelépések szükségesek. Felszólították Törökországot, hogy „késedelem nélkül” tegyen lépéseket a szólásszabadság megteremtésére, így hatálytalanítsák a büntető törvénykönyv azon paragrafusait, melyek értelmében több írót is elítéltek a törökök megsértéséért.

A listán szerepelnek kínzással kapcsolatos állítások, a vallásszabadság, a nők és szakszervezetek jogai, a hadsereg feletti civil felügyelet, valamint a kurdok jogai is.

Az Európai Bizottság szerint a 2004-es bővítés, melynek eredményeként 15-ről 25-re bővült az EU-tagok száma, sikernek könyvelhető el, mivel a tagországokban azóta javult az életszínvonal. Ennek ellenére nem tervezik, hogy a későbbiekben ekkora lépésekben, egyszerre ennyi országgal bővítik az uniót.

Új intézményi megállapodás

Bulgária és Románia jövő januárban csatlakoznának, azonban a Bizottság szeretné elérni, hogy mielőtt új országok lépnének az EU-ba, létrejöjjön egy „új intézményi megállapodás”. Ez nem azt jelenti, hogy az új csatlakozások előtt az új alkotmányt kéne elfogadni, hangsúlyozták tisztviselők. Tavaly Franciaország és Hollandia népszavazási eredményei miatt nem sikerült ezt megalkotni.

A BBC beszámolója szerint szerdán elkészülhet egy további jelentés is, ami eltörölné a földrajzi korlátokat, hogy Európán kívüli államok, például Ukrajna vagy Moldova is csatlakozhassanak az EU-hoz. Emellett azért a balkáni országok és Törökország csatlakozásának továbbra is nagyobb fontosságot tulajdonítanak.