Lehel
17 °C
27 °C

Megint toronydarukat foglaltak el Brüsszelben

2008.07.29. 15:07
Illegális bevándorlók foglaltak el toronydarukat Brüsszelben, a 40 papír nélküli munkavállalási és letelepedési engedélyt akar kapni. Múlt héten 3 iráni mászott fel toronydarukra a belga fővárosban, ők azóta éhségsztrájkot folytatnak.

Csaknem negyven illegális bevándorló szállt meg hat toronydarut különböző építkezéseken kedden Brüsszelben, azt követelik, hogy rendezzék helyzetüket, közölte a rendőrség.

A papír nélküliek tiltakozó akciója a múlt héten kezdett felerősödni, amikor három iráni felmászott egy toronydarura a belga fővárosban. Mindhárman éhségsztrájkot folytatnak már három hete, egyiküket, egy fiatal nőt, pénteken legyengült egészségi állapota miatt kórházba kellett szállítani.

Keddre virradó éjszaka a megmozdulás újabb daruk elfoglalásával tovább szélesedett, és átterjedt Brüsszel európai uniós negyedére is. Az egyik építkezés nem messze található az Európai Bizottság székházától és az EU-csúcstalálkozóknak otthont adó épülettől. A papír nélküliek munkavállalási és letelepedési engedélyt követelnek.

Jogvédő szervezetek 100 ezerre becsülik a rendezetlen helyzetű illegális bevándorlók számát a tízmilliós Belgiumban. A legutóbbi hivatalos adatok szerint május végéig 2403 ember helyzete rendeződött a 8780 kérelmező közül.

A kormánykoalíció megosztott a kérdésben. "A döntést akkor hozzuk meg, amikor a helyzet megérett rá" - jelentette ki a múlt héten Yves Leterme miniszterelnök, amivel az ügy rendezését az őszi politikai idény kezdetére halasztotta. Határidőt nem nevezett meg.

Az európai országok nemrégiben úgy határoztak, hogy keményebb bevándorlási politikát folytatnak a jövőben. Jóváhagyták a Franciaország által kidolgozott bevándorlási és menekültügyi európai egyezményt. A paktum előnyben részesíti a szelektív migrációt, és véget vet annak a gyakorlatnak, amikor tömegesen és kollektívan törvényesítik az illegális bevándorlók helyzetét. Egyik eleme a papír nélküliek kiutasítását is magában foglaló új szabályozás, amelyet nagy többséggel hagyott jóvá az Európai Parlament.

A belga hatóságok 2007-ben 23 ezer illegális bevándorlót állítottak elő, csaknem 9000 migránst utasítottak ki, és további 2500 ember önkéntes távozását könnyítették meg, derült ki a brüsszeli bevándorlásügyi hivatal adataiból.