Szilárda
0 °C
6 °C

Kínlódik az EU a terrorizmusellenes intézkedések végrehajtásával

2004.12.06. 15:02
Gyengén teljesítenek az Európai Unió tagállamai a terrorizmus elleni harcban. A közösen elhatározott tizenkét, szervezett bűnözés és terrorizmus elleni intézkedésből a területért felelős belügyi biztost delegáló Olaszország csak hármat teljesített. Magyarország az egyezmények kétharmadának teljesítésével a legjobbak közé tartozik.

Gyengén vizsgáztak az Európai Unió tagállamai a terrorizmus elleni harc témakörében elfogadott akcióterv végrehajtásában. Az EU terrorizmus elleni harc főkoordinátora, a holland Gijs de Vries eredménylistán értékelte a tizenkét elemből álló akcióterv megvalósítását.

Bár de Vries meglehetősen visszafogottan nyilatkozott - "a legtöbb tagállam felgyorsította a különböző intézkedések végrehajtását" -, a Bruxinfo birtokába került dokumentum alapján akadozik a terv megvalósítása.

Jótanuló új tagállamok

Magyarország például a tizenkét elemből álló akcióterv nyolc jogi eszközét emelte át jogrendszerébe, kétharmados teljesítményével mégis a negyedik helyen áll a rangsorban. A magyar parlament még nem léptette életbe a közös nyomozócsoportok létrehozásáról szóló keretdöntést, a bűncselekmények feltárásában történő kölcsönös segítségnyújtásról szóló, 2003-ban aláírt jegyzőkönyvet, illetve a szintén ebben a témában 2000-ben megszületett egyezményt, ahogy a a javak vagy bizonyítékok befagyasztására vonatkozó végrehajtási parancsokról szóló 2003-as keretdöntést sem.

Az eredménylista utolsó helyezettje Olaszország, ahol mindössze három intézkedést foganasítottak. Ez különösen kellemetlen helyzetbe hozza Franco Frattini olasz bel- és igazságügyi biztost, aki külügyminiszterként a most szégyenpadra került Berlusconi-kormány tagja volt. Ugyancsak három intézkedést hajtott végre Luxemburg. Magyarországnál csak Finnország, Litvánia és Lengyelország teljesített jobban.