Szilárda
-4 °C
3 °C

Verheugen is bekeményít a török csatlakozással kapcsolatban?

2004.09.20. 10:56
A bővítési biztos választ vár Ankarától arra, hogy mikor és hogyan döntenek a büntető törvénykönyv módosításáról, és milyen lényegi változások lesznek a reformcsomagban. A török miniszterelnök pénteken országa belügyeibe való beavatkozásnak minősítette és visszautasította az EU bírálatát.
Günter Verheugen bővítési biztos eddig az EU-török csatlakozási tárgyalások megkezdésének első számú támogatója volt, szemben több kollégájával, akik az utóbbi hónapokban egyre több aggodalmat fogalmaztak meg. Most Verheugen bizalma is meginogni látszik; feszültté vált a német EU-politikus és a török miniszterelnök kapcsolata.

Kérdések a reformokkal kapcsolatban

Szombaton Verheugen váratlanul magához kérette Törökország brüsszeli nagykövetét, és a rövid megbeszélés során tudatta vele: választ vár Ankarától arra, hogy mikor és hogyan döntenek a büntető törvénykönyv módosításáról, és milyen lényegi változások lesznek a reformcsomagban. Verheugen jelezte: a jogállamiság törvényi feltételeinek megteremtése, az alapvető emberi- és szabadságjogok törvénybe iktatása nélkül nem teljesülnek az uniós csatlakozás feltételét jelentő koppenhágai kritériumok.

A bővítési biztos ezzel Recep Erdogan miniszterelnöknek üzent, aki pénteken Törökország belügyeibe való beavatkozásnak minősítette és visszautasította az EU bírálatát, amely a törvénycsomag parlamenti szavazásának elnapolását követte.

Döntés decemberben

Az előzetes menetrend szerint Verheugen és csapata október 6-án teszi le jelentését az Európai Bizottság asztalára. Törökország 1999 óta jelölt-státusban van; az Unió állam- és kormányfőinek decemberi csúcstalálkozóján kell dönteni arról, hogy megkezdik-e jövőre a csatlakozási tárgyalásokat az eurázsiai országgal. Ezt az eljárási ütemtervet 2002-ben, a koppenhágai csúcson kötelező érvénnyel fogadták el. Günter Verheugen röviddel ezelőtti utolsó törökországi "inspekciója" során is pozitívan nyilatkozott; az utóbbi napokban azonban egyre nő a feszültség az EU és a kandidáló ország között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!