Mátyás
-6 °C
1 °C

Tokay fenyegeti a Tokajit

2005.01.11. 11:40
Újabb egyeztetést tart kedden az EU és Ausztrália a két fél között körvonalazódó, Magyarország számára hátrányosnak tűnő kétoldalú bormegállapodásról – tudta meg a Világgazdaság. Az egyezmény tervezete mai formájában sértené a magyar érdekeket, mivel nem biztosítana megfelelő védelmet a Tokaji névnek.
Magyarország szeretné elérni, hogy az EU és Ausztrália a készülő kétoldalú bormegállapodásban is rögzítse, a Tokaji megjelölés földrajzi eredetnevet jelent, s mint ilyen védettnek számít – tudta meg a Világgazdaság. Az egyezmény tervezetében ugyanis nem kap megfelelő védelmet a magyar Tokaji: a dokumentum mai formájában engedélyezné, hogy Ausztrália Tokay néven továbbra is előállítson és forgalmazzon borféleséget belföldön, harmadik országokban és esetleg – a további tárgyalások függvényében – az EU-ban. Kedden újabb tárgyalás lesz.

Technika

Magyar vélemények szerint az ausztrál Tokay nem eredetnevet (szőlőfajtát) jelöl, hanem borelőállítási technikát, márkanevet, így nem élvezhet földrajzi védettséget. Az ausztrál márkanév azt takarja, hogy a borhoz mesterséges alkotóelemeket adagolnak, s így édes italt nyernek. Canberra viszont a többi között a Világkereskedelmi Szervezet idevonatkozó – a földrajzi eredetnevek védelmét is ellátó – szellemi tulajdonvédelmi TRIPS-egyezményére hivatkozik. Ám Budapest szerint borelőállítási technológiára, márkanévre nem vonatkoznak a TRIPS-felmentések.

Magyarország szeretné elérni, hogy a Tokaji kapja meg ugyanazt a védelmet az EU–ausztrál bormegállapodásban, mint amilyet az biztosítana más fontos európai borászati termékeknek (Champagne, Portói, Sherry, Chablis). Ezek egy–három éves átmeneti időszak után teljes védettséget élvezhetnének az ausztrál versenytársakkal szemben az európai és az ausztrál piacon.

Fellépnének

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a leghatározottabb fellépést sürgeti a magyar borászati érdekek védelmében, közölte Urbán András, a szervezet főtitkára. Az elfogadható döntés az lenne, ha Ausztrália sem az EU-ba, sem harmadik országokba nem exportálhatna bort Tokay megnevezéssel. Egyfajta kompromiszszumként szóba jöhet, hogy saját belpiacán továbbra is forgalmazhasson. Ezzel el lehetne kerülni, hogy Ausztrália tönkretegye a magyar Tokaji borkülönlegességek nemzetközi piaci pozícióit.

A decemberben megtartott legutóbbi tárgyalási fordulóban nyolc EU-ország értett egyet a magyar állásponttal – áll az agrártárca internetes honlapján. A támogatók között volt Szlovákia, Olasz- és Franciaország is, amelyekkel pedig Magyarországnak szintén van Tokaji névhasználati vitája. Ha a magyar Tokaji nem kapna megfelelő védelmet, az ellentmondana az 1994-ben kötött magyar–EU bormegállapodásnak, amely a megnevezés unión belüli használatát Magyarország számára engedi meg. Utóbbi tartalmazza azt is, hogy az olasz és a francia termelők 2007-től már maguk sem használhatják a tokajihoz hasonló saját megnevezésüket.

Egyes szakértők szerint számunkra hátrányos precedenst teremtene, ha Ausztrália az EU-tól megkapná a névhasználati engedélyt. Ez esetben ugyanis fennállna a veszélye annak, hogy a szlovák, olasz és a francia gazdák is kérik majd a Magyarországnak eddig kedvező névhasználati döntés felülvizsgálatát Brüsszeltől.