Bernadett
0 °C
4 °C

Olasz focicsapatok zsebében kutakodik az unió

2003.11.11. 15:10
Az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy törvényellenesen juttatta-e pénzügyi előnyhöz az olasz állam a labdarúgóklubokat.
Olaszország törvényei lehetővé teszik a labdarúgóklubok számára, hogy akár tíz éven keresztül is halmozzák a veszteségüket. Az Európai Bizottság szerint azonban ez sérti a közösségi normákat, mivel az unió többi országában ez csak három évig lehetséges.

Az olasz labdargúszövetség vezetői szerint viszont egy rakás csapat csődbe menne, ha a közösségi szabályozáshoz kellene tartaniuk magukat. A tíz éves haladék eltörlése különösen a tőzsdén is jegyzett csapatokat hozná nehéz helyzetbe - mint pédául a Lazio és az AS Róma -, amelyeknek kötelező nyilvánosan vezetniük a könyvelésüket.

Fair play-t a pénzügyekben is

Az unió elsősorban annak néz utána, hogy az olasz gyakorlat sérti-e az állami támogatásokra és a könyvelésre vonatkozó szabályokat. A BBC-nek nyilatkozó uniós források szerint ha az olasz kluboknak az állam a többi európai csapatnál előnyösebb pénzügyi feltételeket biztosít, az végső soron a pályán is sérti az esélyegyenlőséget.

A pénzügyi vizsgálatot éppen egy olyan időszakban helyezte kilátásba a Bizottság, amikor az olasz futball egyébként is nehéz helyzetben van: az első osztályú liga 948 millió eurós veszteséget halmozott fel az elmúlt szezonban. Ennek legnagyobb részét, 85 százalékát a játékosok fizetésére költötték a csapatok.

Mentsd meg a futballt - de nem mindegy, hogyan

A tíz éves adósságcsökkentést idén februárba tette lehetővé az olasz parlament a Salve Calcio (Mentsd meg a futballt!) elnevezésű törvény elfogadásával. Mario Monti uniós versenyjogi biztos azonban jelezte, hogy a rendelkezés, amely valóban sok csapatot mentett meg a csődtől, sérti az unió versenyjogi szabályait. Emiatt a csapatoknak adott haladék illegális állami támogatásnak minősül.

Mario Pescante, az olasz labdarúgásért felelős helyettes államtitkár úgy nyilatkozott a BBC-nek: számítottak az ügyben vizsgálatra, és átgondoltan igyekeznek megvédeni álláspontjukat a Bizottsággal szemben.