Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Magyarország Ukrajna első szövetségese

2005.02.10. 16:55
Magyarország támogatja Ukrajnát az Európai Unió felé vezető úton - hangsúlyozta csütörtökön Kijevben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután tárgyalt Julija Tyimosenko ukrán kormányfővel. Az ukrán-magyar kormányfői tárgyalásokon szó volt a gazdasági együttműködés kérdéseiről is.

"Biztosan tudom, hogy Ukrajnának már van egy támogató szavazata az Európai Unióban" - jelentette ki csütörtökön Julia Tyimosenko, miután Ukrajna új kormányfőjeként megbeszélést tartott Gyurcsány Ferenccel, aki a hatalomváltás óta az első Ukrajnában járó külföldi kormányfő.


Tekintse meg képeinket!
A találkozó célja az európai integrációra törekvő új ukrán és a magyar kormány kapcsolatfelvétele volt, aminek keretében gazdasági és kereskedelmi együttműködési megállapodások is létrejöttek. Gyurcsány Ferencet elkísérte Somogyi Ferenc külügyminiszter, illetve Baráth Etele, európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter. A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Julia Tyimosenko elmondta, az egyeztetések fő témája az volt, hogy Ukrajna minél több segítséget kapjon az Európai Unióba vezető útján a magyar féltől. Magyarország ezzel kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy szakértőket küld Ukrajnába, jelenti az Index kiküldött tudósítója.

Ukrajna céljai

A tárgyalások kezdete előtt Gyurcsány Ferenc Viktor Juscsenko ukrán elnök híveinek narancssárga sálját akasztotta nyakába, és közölte: Magyarország nagy aggodalommal figyelte az ukrán elnökválasztás eseményeit. Majd levette a sálat és kijelentette, színét a nyakkendőjén, tartalmát a szívén viseli tovább.

A magyar miniszterelnök kitért arra, hogy az ukrán változásokban az 1989-es magyar rendszerváltásra ismert rá, ami az ország felemelkedéséhez vezetett. Ezután kifejtette, a magyar fél támogatja Ukrajna integrációs törekvéseit, de figyelmeztetett arra, nem lesz könnyű az út. "Ha olyan sikeres lesz az ukrán kormány, mint ma volt, akkor már csak huszonnégy uniós tagot kell fogadnia, hogy megszerezze az összes támogató szavazatot" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, amire Julia Tyimosenko úgy válaszolt: "pontosan ez Ukrajna célja".

A Tisza is szóba került

A megbeszéléseken kormányközi gazdasági megállapodás is született, ami szabályozza a jövőben a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. A tárgyaló felek megállapodtak a határmenti területek kapcsolatainak fejlesztésében, aminek irányításáért Baráth Etele, valamint ukrán kollégája, Oleg Ribacsuk, az európai integráció kérdéseiben illetékes miniszterelnök-helyettes lesz felelős. A tárgyalásokon a magyar fél felvetette, hogy a felső-Tisza vidékén hozzanak létre víztározók és vízművek létesítésével árvízvédelmi rendszert.

A tárgyalásokon szó volt a két országban élő nemzetiségek helyzetéről is. Megállapították, hogy a kapcsolatokat ezen a téren nem terhelik gondok. Gyurcsány Ferenc ismertette a magyar kormány ötpontos csomagját, amely a határon túli magyarság gondjainak enyhítését célozza.

Gyurcsány Ferencet a kora esti órákban fogadta Viktor Juscsenko államfő is. Magyarország támogatja, hogy Ukrajnával 2007-ben megkezdődjenek az esetleges csatlakozásról szóló tárgyalások, jelentette ki Gyurcsány Ferenc a tárgyalás után. Mint mondta, nehéz az ukrán csatlakozáshoz támogatót szerezni az uniós alkotmányról és Törökország tagságáról szóló viták árnyékában, de Ukrajnának bizakodnia kell, és meg kell felelnie az európai normáknak, akkor könnyebb lesz. Ezzel Juscsenko is egyetértett, számolt be a magyar kormányfő.