Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

EU-ünnep: árvalányhaj jelképezi Magyarországot

2004.04.27. 06:50
Magyarországot árvalányhaj, Franciaországot liliom, Hollandiát tulipán, Görögországot cédrus és olajfa jelképezi az Európa sétány elnevezésű rendezvényen, szombaton, az Andrássy úton, ahol az uniós tagállamok számának megfelelően 25 óriáspadból szól majd a beépített MP3-lejátszó.
Az uniós bővítés napján az Operától az Oktogonig minden EU-ország külön padot kap, amelyek háttámláján megjelenik az adott nemzeti lobogó, sőt egy idézet is az ominózus tagállam egyik jeles képviselőjétől, Magyarország esetében Arany Jánostól.

A virágokat a 3,5 méter hosszú ülő alkalmatosságok tetejére ültetik, a beépített MP3-lejátszókból pedig egészen éjfélig szólnak a jellegzetes zenei dallamok: a klasszikus muzsika, a sanzon, a dzsessz vagy éppen a népzene.

Európa-útlevéllel Amszterdamba

Amszterdamba utazhat három napra az a korzózó, aki az eseményre készült Európa-útlevélbe a huszonöt ország huszonöt pecséthelyére legalább tíz bélyegzést összegyűjt, vagyis minimálisan ennyi padon megpihen és átadja magát néhány percre az illető nemzet zenéjének (meg még egy kis szerencséje is van).

Az uniós-kék színű, többrét hajtott kartonlapok, amelyeken a zászlók rajza mellett rövid ismertető olvasható a különböző tagállamokról, sorsoláson vesznek részt, s a nyertes másodmagával részt vehet a hollandiai magyar kulturális évad megnyitó ünnepségén.

Az utcaszínházi előadásokkal kísért rendezvényen a pecsétnyomó "határőrökre" nagy roham vár, hiszen egy-egy padon annak óriás mérete ellenére is csak öten-hatan férnek el, a szervezők pedig több-tízezer látogatóra számítanak.