Márk
13 °C
28 °C

Munkaszünet lehet az Európa-nap

2004.02.18. 11:20
Lehetséges, hogy május 9-ét, uniós Európa-napként munkaszüneti napnak nyilvánítják Magyarországon is. Véleménybeli eltérések a szakszervezetek és a munkaadók között.
Május 9-én a többi uniós országoz hasonlóan Magyarországon is új munkaszüneti nap bevezetését tervezik. Ez azonban alapvetően a szakszervezetek és a munkaadók megegyezésén múlik - mondta el Burány Sándor miniszter a Népszabadságban.

Karácsonykor is ünnepelnének

A napilap értesülései szerint a szakszervezetek természetesen örömmel üdvözölnék az újabb munkaszüneti napot, amely sok más eddigi ünnepnaphoz hasonlóan idén vasárnapra esik. Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke a Népszabadság felvetésére azt mondta: egyetértenek az éves munkaidőalap csökkentésének azzal a módjával, hogy növekedjen a fizetett ünnepnapok száma, de fenntartják elvárásukat a heti 40 órás törvényes munkaidő 38 órára csökkentéséről.

Továbbra se mondanak le arról sem, hogy december 24-ét is nyilvánítsák fizetett munkaszüneti nappá. Wittich elmondta: az Országos Érdekegyeztető Tanács legközelebbi ülésén kezdeményezik: az uniós csatlakozás előestéjét, április 30-át - csak ebben az egy évben - nyilvánítsa a parlament szabadnappá. Ezt a javaslatot az indokolja, hogy a csatlakozás napja, május elseje idén szombatra esik.

Túl sok ünnep májusban

A Népszabadság közli, hogy a munkaadók viszont bármilyen döntés előtt szükségesnek tartják a gazdaság teherviselő-képességének áttekintését, a törvényes munkaidő-alap felülvizsgálatát, s megvitatnák a fizetett szabadság, a kedvezmények rendszerét is. Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szakértője szerint egyébként elkésett az Európa-nap bevezetésére vonatkozó javaslat.

Dávid arra is kitért, hogy májusban már így is két plusz munkaszüneti napunk van - a munka ünnepe és pünkösdhétfő -, ezért meggondolandó egy harmadik bevezetése. Egy fizetett ünnepnek ugyanis tíz milliárd forintos nagyságrendű, teljesítmény nélküli bérkifizetési vonzata van.