Valér
4 °C
8 °C

Elfogadták az utaslista-egyezményt

2004.05.18. 23:08
Az USA az eredeti 50 év helyett 3,5 évig tartja meg az Európából érkezett légiutasokra vonatkozó adatbázisokat. Az EU kiharcolta, hogy a légitársaságok az utas által választott menüről nem kötelesek immár beszámolni. Sok minden másról azonban igen.
Az Európai Bizottság hozzájárult ahhoz, hogy május végétől az Európa-USA közti légijáratok utasairól 34 személyes adatot továbbítsanak az amerikai hatóságoknak. Az erről szóló egyezményt azonban az Európai Parlament már áprilisban elutasította, és az Európai Bíróság állásfoglalását kérte a nemzetközi egyezmény adatvédelmi vonatkozásaival és így a parlamenti megvitatási kötelezettséggel kapcsolatban.

Az elért kompromisszum szerint az utasok továbbadott adatai közé tartozik többek közt a név, születési hely és idő, lakcím, magán és céges telefonszám, emailcímek, hitelkártyaszámok, az utasbiztosítás és a lefoglalt utazások adatain túl a pontos ülésszám és a csomagok száma is.

Nem adják tovább viszont a megrendelt étkezésekre vonatkozó információkat és olyan adatokat, amelyből kiderülhet az utas bőrtípusa, vallása vagy egészségi állapota. A legtöbb továbbított adatot az utazást követő három és fél év múlva törlik. Az USA eredetileg 50 évig akarta megtartani a feljegyzéseket, vagyis az adatok könnyen túlélhették volna az utazót.

A 2001. szeptember 11-i sajnálatos eseményeket követően az USA arra kötelezte a légitársaságokat, hogy engedjenek a hatóságoknak hozzáférést az utasok adataihoz. Európai légitársaságok már akkor komoly aggályokat fogalmaztak meg az intézkedésekkel kapcsolatban, emlékeztet a pte hírügynökség.

Az Európai Parlament ugyan más véleményen van, de az Európai Bizottság megítélése szerint a kiharcolt megoldás javítja az európai polgárok és légitársaságok helyzetét. Az USA adatvédelmi garanciákat érvényesít és javul a jogbiztonság, jelentette ki az EU részéről a tárgyalásokat vezető Frits Bolkestein, belső piacért felelős főbiztos.