Gusztáv
-4 °C
1 °C

Értetlen pilóták keltettek pánikot a csatlakozás napján

2004.08.11. 13:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Az EU-bővítés napján azt hitték, hogy terroristák akarnak egy utasszállító géppel merényletet elkövetni brüsszeli vagy párizsi célpontok ellen. A légtérben vadászgépek kísérték a spanyol légitársaság gépét. A pilóták a légiirányítók felszólításaira azért nem reagáltak, mert azt hitték, hogy nem nekik szólnak.
Pánikot keltett az Air Europa spanyol légitársaság egyik utasszállító repülőgépe több nyugat-európai ország hatóságainál: a pilóták ugyanis nem válaszoltak a légiirányítók kérdéseire, s mivel az eset május elsején, az EU-bővítés napján történt, mindenki attól tartott, hogy terroristák akarnak a 2001-es amerikaihoz hasonló, pusztító merényletet végrehajtani e szimbolikus jelentőségű időpontban vagy Brüsszel vagy Párizs ellen.

Három ország légierejét riadóztatták

A belga televízió szerdai beszámolója szerint az Air Europa Boeing 737-es gépe a norvégiai Bergen városából tartott a spanyolországi Palma de Mallorca felé, fedélzetén 186 utassal. Előbb a dán, majd a német és a holland légi irányítás is megpróbált kapcsolatba lépni vele, de hiába. Ezért azután riadóztatták a német, a holland és a francia légierőt.

Végül két francia vadászgépnek sikerült közrefognia az utasszállító gépet, méghozzá éppen Brüsszel felett, ahol eközben zavartalanul folytak a csatlakozási ünnepségek. A Boeing pilótái pedig a vadászgépeket látva végre hajlandóak voltak válaszolni a hívásokra, s meglepődve közölték: nem, nincs semmi baj, a repülési tervnek megfelelően haladnak Spanyolország felé.

Azt hitték, nem nekik szól

Ezt követően a riadót lefújták, a vadászgépeket (összesen hat gépet riadóztattak az illetékes hatóságok a három országban) visszahívták, s az Air Europa gépe simán leszállt Palma de Mallorcán.

Azóta a holland államügyészség nyomozást indított a pilóták ellen a légi közlekedés szabályainak súlyos megsértése miatt. Mint kiderült, ők jól hallották mind a dán, mind a holland, illetve a belgiumi légiirányítók kérdéseit, de nem válaszoltak, mert azt hitték, nem nekik szólnak az egyre idegesebb felszólítások.