György
14 °C
24 °C

Személyivel menekülhetnek a bűnözők

2004.04.07. 08:14
Nem feltétlenül könnyíti meg a belépést az EU tagországaiba, hogy május 1-től útlevél nélkül lehet utazni. A tagországok határőreinek gondot okozhat az EU-ban elfogadott hatszáz, személyi azonosságot igazoló okmány felismerése. Az útlevelüktől megfosztott bűnözök azonban akár szökésre is kihasználhatják a lehetőséget.
Az EU-csatlakozás után azok a bűnözők is elhagyhatják az országot, akiktől a hatóságok bevonták az útlevelüket - írja a Magyar Hírlap. A napilap értesülései szerint emiatt a bíróságok gyakrabban élnek majd lakhelyelhagyási tilalommal a gyanúsítottakkal szemben.

Automatikus büntetés

A hatóságok automatikusan bevonják minden olyan gyanúsított útlevelét, akinek a cselekedetét öt évnél hosszabb szabadságvesztéssel szankcionálja a Btk. Idén az első három hónapban csaknem ezer, 2000 óta huszonötezer útlevelet vontak be.

A rendőrségen belül megoszlanak a vélemények az utazási könnyítések várható következményeiről - írja a Magyar Hírlap. Egyes vezetők szerint biztosan lesznek olyan bűnözők, akik azonnal elhagyják az országot. Mások szerint az útlevélbevonással eddig is csak azt akarták megakadályozni, hogy a gyanúsítottak olyan országba meneküljenek, ahonnan kérdéses lehet kiadatásuk.

Nehéz felismerés

Nehezítheti a bűnözők menekülését az is, hogy ugyan május 1-től elvileg személyivel is be lehet utazni az EU-tagállamokba, még az Európai Bizottság is az útlevél használatát javasolja az utazóknak. Az európai határvédelmi szerveknek ugyanis gondot okozhat a huszonöt tagú unió mintegy hatszázféle személyi okmányának felismerése.

Az ugyan nem valószínű, hogy a személyivel utazókat visszafordítják a határokról, az iratok azonosítása azonban akár tovább is tarthat, mint a korábbi pecsételés és interjú - írja a Magyar Hírlap.